Spletno predavanje Alenke Jovanovski: Zoé, bios in forma-di-vita pri Agambenu

Društvo ZaŽivali! in Pekarna Magdalenske mreže vas vabimo na spletno predavanje Alenke Jovanovski, ki bo potekalo v četrtek, 22. 10. 2020, ob 19:30 v živo na fb profilu ZaŽivali!, društvo za uveljavitev njihovih pravic.

Odnos do (kapitalističnega izkoriščanja) živali in živalskih smrti je zaznamovan z delovanjem »antropološkega stroja« in njegovim učinkom, speciesizmom. To dvoje onemogoča učinkovito misliti, kako so smrti živali utilizirane in normalizirane, da postanejo nevidne.
Predavanje se bo gibalo v sledi Agambenovih raziskav biopolitike, a bo opozorilo na njihovo usmerjenost k ljudem. Živali so še pred homini sacri reducirane na golo življenje in so zaradi reprodukcije (speciesistično zaznamovanih) simbolnih sistemov kot prve potisnjene v banalnost zla. Jovanovski bo skozi Agambenovo razlago nastanka biopolitike kot produkta cepitve generičnega življenja na bios (politično življenje) in zoé (celično življenje) preverjala možnosti deaktivacije biopolitičnega stroja pri koreninah, tj. v odnosu do živali. Osredinila se bo na vprašanje, kako vstopiti v točko cezure med živaljo in človekom, med zaznavnim in mislečim življenjem oz. med golim življenjem in biopolitičnimi vlogami ‒ v perspektivo »vmes«. Po eni strani bo zasledovala možnosti transformacije simbolne produkcije živali v poeziji, po drugi strani bo preverjala Agambenov predlog deaktivacije biopolitike z obliko-življenjem (forma-di-vita).

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org.

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov