10. StopTrik MFF razkriva letošnjo temo: animacija kot orožje

Deseta edicija našega mednarodnega filmskega festivala se prične oktobra in sedaj smo pripravljeni z vami deliti nekatere misli o preteklosti festivala ter o letošnjem jubilejnem programu.

»Na nas je, da se naučimo dešifrirati umetnikovo skrivno komunikacijo in opozorila«
(Amos Vogel, Film as a Subversive Art, 1976)

Ko smo leta 2011 v Pekarni Magdalenske mreže snovale_i dogodek, ki bi naj bil enkratne narave, si sploh predstavljale_i nismo na kakšen način se bo ta naš festival razvil. Tako je iz improviziranega enkratnega dogodka nastalo vsakoletno srečanje profesionalcev ter navdušencev nad stop animacijo. Sedaj pa smo ravnokar zaključili letošnji poziv za tekmovalni del programa ter prejeli več sto prijavljenih iz 52 držav. Obljubljamo vam vizualno pojedino, ki jo lahko užijete med Mednarodnim tekmovanjem stop animacije, Borderland tekmovanjem ter Panoramo 2020!

Pri StopTriku nam je najbolj važna umetnost stop animacije in tako je program bogat in maratonski, če sodimo po prevzetih obrazih občinstva ob polnoči. Pri StopTriku se vedno preizprašujemo o tem kaj, zakaj in kako bi predstavile_i filmska dela. To pomeni, da ves čas diskutiramo o tem kaj, zakaj in kako bi pogledale_i na družbena, politična in kulturna dogajanja. Verjetno ni treba omeniti, da nismo pričakovale_i pandemije, tako da trenutno še ne moremo zagotoviti, da bo letošnja 10. edicija StopTrika v celoti potekala v živo, toda rezervirajte si datume za obisk festivala v Mariboru med 8. in 11. oktobrom 2020 ter za obisk krajše različice v Lodzu med 6. in 8. 11. 2020. Ne glede na okoliščine, še naprej bomo pozivale_i h kritičnemu spremljanju filmov, k samorefleksiji avtoric_jev ter intersekcijski perspektivi problematike filma in kulturnega aktivizma. V tem nenavadnem letu želimo biti pozitivni in neposredni. Tako kot je bil Theodore Ushev, ko je napisal in predstavil Manifest od A do Z. Ideja o Animaciji kot orožju je bila v našem programu vse od leta 2011.

Manifest od A do Z (Animacija kot orožje)

Animacija kot orožje proti Aroganci
Animacija kot orožje proti Zlu
Animacija kot orožje proti Cinizmu
Animacija kot orožje proti Brezupu
Animacija kot orožje proti Zavisti
Animacija kot orožje proti Strahu
Animacija kot orožje proti Pohlepu
Animacija kot orožje proti Sovraštvu
Animacija kot orožje proti Norosti
Animacija kot orožje proti Ljubosumnosti
Animacija kot orožje proti Ubijanju
Animacija kot orožje proti Lažem
Animacija kot orožje proti Pošastnosti
Animacija kot orožje proti Negativnosti
Animacija kot orožje proti Zatiranju
Animacija kot orožje proti Predsodkom
Animacija kot orožje proti Prepirljivosti
Animacija kot orožje proti Rasizmu
Animacija kot orožje proti Skepticizmu
Animacija kot orožje proti Terorizmu
Animacija kot orožje proti Grdoti
Animacija kot orožje proti Zlobi
Animacija kot orožje proti Nevrednosti
Animacija kot orožje proti Ogabnosti
Animacija kot orožje proti Zagnanosti

(Manifest Theodorja Usheva objavljen v »Propaganda, Ideologija, Animacija, Izrojene sanje o Zgodovini«)

V Mariboru vam bomo predstavile_i retrospektivni program Animacije kot orožja, kjer bo vsak izbrani film stop animacije predstavljal eno od črk→strahu→nevrednot, ki jih nakazuje Theodore Ushev. Eksperimentalna sekcija ČrnaSkrinjica bo zajemala dela umetnika svobodnega duha, ki se ukvarja z animacijo art-house Sashe Svirskya. Z veseljem se pohvalimo, da je Sasha tudi avtor letošnje vizualne identifikacije StopTrika. Prisluhnili bomo glasbenim video poslasticam umetniških direktorjev hrvaških festivalov Animafest Zagreb svetovnega festivala animacijskega filma in Supertoona mednarodnega festivala animacije Daniela Šuljiča in Slave Lukarova. Vsak_a, ki ga zanima ustvarjanje filmskih animacij na svetovni ravni, se lahko udeleži delavnic, ki jih bo vodila Špela Čadež, ki je večkrat nagrajena animatorka ter producentka animacije ter članica Ameriška filmske akademije oskarjev.

Vsekakor bomo pri izvedbi letošnje edicije upoštevali socialno distanco in vse druge previdnostne ukrepe. Ne glede na to bo mlado mariborsko občinstvo imelo priložnost, da razišče in diskutira o najboljših primerih sodobne art-house in eksperimentalne animacije, ki jih bomo predvajale_i v šolah z našimi partnerskimi festivali: PAF – Festival filmske animacije in moderne umetnosti (Olomouc, Czech Republic), Linoleum Festival sodobne animacije in medijske umetnosti (Kiev, Ukraine) in Insomnia Open-Air Festival animacije (Kaluga, Russia). Otroški program, ki ga gosti Lutkovno gledališče v Mariboru, bo zajemal selekcije poljske animacije (kurirane iz strani Piotra Kardasa iz O!PLA Polska animacja), ruske animacije (kuratorka Nadezhda Svirskaia, producentka animacije in kuratorka iz Moskve), selekcije Koya filmov, ki predstavlja priljubljeno animirano zabavo slovenskih otrok in kolekcijo najboljših otroških filmov iz festivala Annecy. Celoten pregled filmov ter vse informacije glede delavnic, okroglih miz, razstav in drugih dogodkov, kakor tudi program StopTrika v Lodzu, bomo razkrili v drugi polovici septembra.

Do 10. edicije nam je uspelo priti zaradi StopTrik skupnosti: z vami, ki oblikujete festival v Mariboru in Lodzu s svojo prisotnostjo in sodelovanjem, kulturnim aktivizmom v regiji, kakor tudi s svetovno umetniško skupnostjo, ki je željna, da podeli svoje vizije in ideje z našim lokalnim občinstvom. Spet pa smo veliko dolžni udeleženkam_cem evropskega festivalskega kroga animacije, ki spoštuje StopTrikova konceptualna kritiška stališča.

Produkcija mednarodnega filmskega festivala StopTrik: Pekarna Magdalenske mreže (Maribor, Slovenija)

Mariborski partnerji 2020: Lutkovno gledališče Maribor, AGD GUSTAF, Film Factory, Fotoklub Maribor, Zavod MARS, Ustanova Fundacija Sonda, Društvo za izvajanje filmske vzgoje Slon, Narodni dom Maribor

Partnerji iz Lodza 2020: O!PLA (Polska animacja), Kino Bodo

StopTrik Maribor (Slovenia): 8. – 11. 10. 2020 // Lodz (Poland): 6. – 8. 11. 2020

 

Pišite nam

Spletna stran

Instagram

Facebook

 

 

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org.

 

#odprtizakulturo

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov