Mladi za mesta proti podnebnim spremembam

V tednu med 15. in 23. 6. 2020 smo skupaj z udeleženkami_ci programa PUM-o Andragoškega zavoda Maribor izvajale_i projekt “Mladi za mesta proti podnebnim spremembam”. Namen projekta je bil mlade seznaniti z vzroki in posledicami podnebne krize s poudarkom na vlogi mest pri prilagajanju in blaženju podnebnih sprememb.

Skozi delavnice kritične pismenosti smo se sprva poglobile_i v to, kaj podnebne spremembe sploh so, kako vplivajo na življenje na Zemlji in katere družbene skupine najbolj čutijo njihove posledice ter kako je spreminjajoče se podnebje povezano s kapitalizmom. Nato smo skupaj s predstavnikom Gibanja mladih za podnebno pravičnost spoznale aktivnosti, ki jih gibanja izvaja in pomen angažmaja mladih v boju proti podnebni krizi, ki predstavlja resnično grožnjo preživetju številnih živalskih  (med drugim tudi človeške) in rastlinskih vrst že čez par desetletji.  Z Društvom Focus smo spoznale vlogo mest v boju proti podnebnim spremembam, predvsem njihovo socialno in politično funkcijo ter vpliv na različne skupine prebivalstva (starejše, bolne, brezdomne, begunke_ce…). S predstavnikom Inštituta za politike prostora smo si ogledale_i nekaj konkretnih slabih in dobrih praks urbanistične ureditve mest in kako se te odražajo v času pogostejših in močnejših neurij in vetrov, poplav, suš in širjenju toplotnih otokov v mestu. Na sprehodu skozi center Maribora smo mapirale tiste lokacije, ki so iz vidika posledic, ki jih prinašajo podnebne spremembe, neprimerne (asfaltne površine, parkirišča, nakupovalni centri, tlakovani trgi..) in tiste, ki podnebne spremembe blažijo (zelene površine, drevoredi, parki, mestni gozdovi, reka, ribniki…).

V okviru projekta so mladi pod mentorstvom srbskega režiserja in stop animatorja izdelale_i tudi stop animacije, ki na igiriv način prikazujejo ukrepe za ozelenitev mest. Skupaj z naborom identificiranih problemov in rešitev mestih, so jih predstavile_i predstavnici Mestne občine Maribor. Stop animacije si lahko ogledate na TEJ SPLETNI POVEZAVI, nekaj utrinkov iz celotnega izobraževanja pa TUKAJ.

 

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov