Prostovoljstvo kot način življenja

Vabljene_i k branju zapisa Tjaše Žist, prostovoljke, ki aktivno sodeluje v okviru projekta “Pekarna DOBIŠ DAŠ”, v okviru mladinskega programa “Prostovoljsko delo mladih za mlade”.

“Priznam, v meni živi idealist. Priznam, da si želim sočuten svet, svet v katerem je človek-človeku brat/sestra. Svet, kjer poslušamo in slišimo potrebe drug drugega. In priznam tudi, da, ko se prizemljim in pogledam svet, ki se mi kaže, je ta daleč od ideje ideala. Mnogokrat ima to spoznanje tesnobne posledice. A kot je rekel Gandhi: bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu. Prostovoljstvo je zame tista iskrica, ki iz ljudi zvabi dobro, tisto človečnost. Videti potrebe drugih in se nanj oglasiti brez pričakovanja “nekaj v zameno“ je zame cenjena vrednota. Ravno s tem namenom sem začela opravljati prostovoljno delo z mladimi v organizaciji Pekarna magdalenske mreže. Delovati pod okriljem organizacije, ki nudi prostor in izkušnje, kamor se lahko nasloniš, je vsekakor lažje kot, če se lotiš sam. »sharing is caring«. Zato so mi blizu mentorski sestanki, kjer delimo izkušnje prostovoljnega dela; kaj se izkaže kot učinkovito, neučinkovito, težavno, delimo dvome, ideje… Še ena prednost dela pod okriljem organizacije je ta, da spoznavaš nove ljudi, s podobnimi interesi, se učiš timskega dela ter reševanja konfliktov, ki so nekaj normalnega, kadar skupaj dela več ljudi. Samo prostovoljno delo, ki ga ob sredah, nekje 2 uri opravljamo z mladimi v drugi enoti mladinskega doma, mi je zagotovo prineslo širši pogled v problematiko mladih – ranljivih skupin. Zavedanje, da smo si v resnici precej podobni. Odnos zaupanja, ki upam trditi, da smo ga zgradili z mladimi je zame največja nagrada. Moja želja je, da jim tudi v bodoče, v obliki delavnic predajamo naše znanje in izkušnje, in če jim in jim bo, zaradi našega dela za samo “pikico“ lažje krmariti po življenju, je cilj dosežen.“

Tjaša Žišt
Prostovoljka Pekarna Magdalenske mreže.

Info: Pekarna Magdalenske mreže Maribor, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246,infopeka@infopeka.org.

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov