Rosina šola delavskih pravic za mlade

Pred prvomajskimi prazniki smo organizirale_i že 6. letnik Rosine šole delavskih pravic za mlade, s katero že šesto leto zapored, z mladimi in za mlade, pripravljamo dogodke in delavnice na temo delavskih pravic ter družbenih dejavnikov, ki vplivajo in oblikujejo področje zaposlovanja. Vsebine letošnje edicije so dostopne na spletu.

Prav mladi smo namreč na t.i. trgu dela v zelo slabem položaju. Smo skupina, kjer so odstotki brezposelnosti višji kot med ostalim delovno aktivnim prebivalstvom, večina zaposlenih mladih pa je zaposlena v prekarnih oblikah dela. Zaradi velike stopnje brezposelnosti, podopremljenosti z relevantnimi informacijami pa hitro postanemo žrtve še večjega izkoriščanja. Krepitev zavedanja o pomenu delavskega boja in ostalih delavskih, socialnih in političnih pravic je še posebej sedaj zelo pomembna.

Letošnji prvi maj je bil drugačen od tistih v prejšnjih (deset)let(j)ih. Zaradi prepovedi javnih dogodkov in zbiranj smo ob prazniku dela, simbolu močnega delavskega gibanja pripravile_i in izvedle_i niz virtualnih dogodkov. Čas pred mednarodnim praznikom dela je bil toliko ustreznejši, saj s(m)o se lahko v času samoizolacije začele_i zavedati, da bo, ne glede na vzroke odvzetih svoboščin, te nazaj priboriti mnogo težje. Zadnjih deset let se močno povečuje delež prekarnih delavk_cev in tistih, ki živijo pod pragom revščine. Vse krize kapitalizma najbolj občutijo in drago plačajo najranljivejše_i. V zadnjem mesecu je bilo veliko delavk_cev odpuščenih, precej jih je na čakanju, mnogim pa je popolnoma izpadel kakršni koli dohodek, država pa kot rešitev predvideva še dodatno, sistemsko fleksibilizacijo t.i. trga dela.

Ker so dogodki potekali na spletu, si jih lahko kadarkoli ogledate na spodnjih povezavah, več o izvedenih aktivnostih pa lahko preberete TUKAJ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pogovor: Izgorite doma?!

Z Nino Dragičevič, književnico, skladateljico in sociologinjo smo govorile o angažirani umetnosti, nastavljanju ogledala družbi, političnih dimenzijah ustvarjanja in identifikacijah s prekarnimi delavkami_ci. Opozorile smo na pomembnost sistemske analize družbe in sprememb v njenih temeljih, ne pa modeliranja posameznic_kov. Naslovile smo problem strukturnih neenakostih, ki se pod krinko slogana #ostanimodoma le še povečujejo in poskušale potegniti vzporednice z neoliberalnim pojmom izgorelosti.

Pogovoru lahko prisluhnete TUKAJ.

 

Predavanje: »Razbijajmo mite!

Gregor Inkret, sodelavec Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, urednik tematskih številk Delavske enotnosti in aktivist Sindikata Mladi plus je v predavanju pod drobnogled vzel trdovratne mite, polresnice in netočnosti ter prikazal jasno ideološko ozadje, ki služi točno določenim interesom. Lotil se je tem kot so identifikacije z delavko_cem, države, gospodarstva in okolja, zaščite delavk_cev, fleksibilnega trga dela, neustrašnosti, inovativnosti in podjetništva, sindikatov in sindikalnega organiziranja in še marsičesa.

Predavanju lahko prisluhnete TUKAJ.

 

Obeležitev praznika dela z Roso

Letos smo mednarodni praznik dela obeležile_i s posnetkom, v katerem lahko prisluhnete delu zapisa Rose Luxemburg, po kateri je imenovana med drugim tudi naša šola delavskih pravic za mlade.

Posnetek si lahko ogledate TUKAJ.

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov