Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Nacionalne ideje v jugoslovanski umetnosti

Vljudno vabljene_i na predavanje iz umetnostne zgodovine, ki bo potekalo v sredo, 6. 5. 2020, ob 18.00 uri na spletni platformi Jitsi (povezava bo dostopna na dan dogodka na fb strani Galerije K18 in preko maila).

Predavanje bo izvajal umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič in bo trajajo dve šolski uri.

 

Po Veliki vojni kot so imenovali 1. svetovno vojno, dokler se ni pripetila naslednja, je na območju Zahodnega Balkana vzniknila nova država. Po stoletjih nemirne zgodovine in vsaj polstoletni ideji o združitvi Južnih Slovanov v okvir ene države, so se po letu 1918 zarisale nove politične meje. Nastala je država, ki se je kasneje preimenovala v Jugoslavijo, znotraj meja pa združila različne narode s prevladujočo slovansko večino.

Kompleksno vprašanje identitete in narodnostnega sloga se je poskušalo reševati tako po politični kot umetniški liniji, kar je rezultiralo v obsežni paleti umetniških del, od kraljevskih konjeniških spomenikov kraljevine Jugoslavije, do modernističnih megalomanskih spomenikov, posvečenih spominu 2. svetovne vojne. Tako so se nacionalne ideje zrcalile skozi dela Meštrovića, Dolinarja, Pengova, Kalina in še bi lahko naštevali. Zapuščina dveh Jugoslavij je izjemna, mi si jo bomo ogledali in jo pobližje spoznali.

 

Vljudno vabljene_i!

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org.

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov