Pogovor: “Izgorite doma?!”

V sredo, 29. 4. 2020, te ob 17.00 vabimo, da se nam pridružiš na spletnem pogovoru o slepilih pred strukturnimi neenakostmi, izgorelosti in #ostanidoma. 

Z Nino Dragičević, književnico, skladateljico in sociologinjo, se bomo pogovarjale_i  o mnogoterih realnostih, ki jih živimo v času, ko se je ustavilo javno življenje, kaj to pomeni za kulturno produkcijo in o neenakostih, ki se pod krinko slogana #ostanimodoma le še povečujejo. V decembru je med drugim napisala odličen komentar na knjižni prvenec enega najbolj priznanih in največkrat nagrajenih slovenskih oglaševalskih kreativnih direktorjev, o izgorelosti. Le-ta pa ni nič novega, je problem, ki je bil vsakdan suženj_jev, večine žensk in vseh, ki so (bile_i) primorane_i delati za delodajalca. Ne gre za pojav Zahodnega sveta. Kot takega pa ga opisuje prej omenjen avtor. V svojem razmišljanju ne premore nikakršne družbene kritike, ne spopada se s sistemom, temveč išče načine, kako naj se spopade s seboj, implicitno pa predlaga, naj enako počnemo tudi ostale_i, tudi tiste_i, ki nimajo osnovnih življenjskih možnosti. Gre za tipično neoliberalne ideje, usmerjene v modeliranje posameznice_ka, ne pa v spreminjanje sistemskih temeljev. Predlogi v knjigi so tako na koncu rezervirani le za kasto, ki si jih lahko privošči. Dobesedno privošči, v smislu, da ima takšen ekonomski standard, da lahko preprosto preneha. Gre za slepilo pred strukturnimi neenakostmi in dopovedovanje, da se probleme rešuje na sebi. Ne skozi kritiko sistema, marveč skozi kritiko sebe kot subjekta. In podobno kot z izgorelostjo, je tudi z #ostanidoma.

Pogovor bo potekal v obliki neposrednega prenosa na naši facebook strani, ogled je omogočeno brez ustvarjenega facebook profila. Priporočamo pa tudi spremljanje dogodka in našega instagram profila za dodatne informacije. 

Več o letošnjem, 6. letniku Rosine šole delavskih pravic za mlade na POVEZAVI.

 

 

 

 

 

 

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže Maribor, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246,infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov