Rosina šola delavskih pravic za mlade

Letos kresovi odpadejo, organizirani pikniki in pohodi ter ostale morebiti bolj progresivne obeležitve mednarodnega praznika dela, prav tako. Javni dogodki in zbiranja so namreč z dekretom prepovedana. Zato pa se letošnja Rosina šola delavskih pravic za mlade seli na splet. Vabimo te, da se nam v nizu spletnih dogodkov pridružiš med 29. aprilom in 1. majem!

Letošnji prvi maj bo drugačen od tistih v prejšnjih (deset)let(j)ih. Letos slogan #ostanimodoma prikriva razredno segregacijo, vladni ukrepi v smeri represivne države se množijo, ukrepi za pomoč, pomoči najbolj potrebnih, pa skoraj niso vredni omembe. Vlada uzakonja izredno stanje, restrikcije in občutki individualne odgovornosti se nalagajo na posameznice_ke, med tem ko se kapitala ne usmerja, še manj pa določa z uredbami. Smo na točki, ko so se naši vsakdani spremenili in smo na točki, na kateri lahko marsikaj spremenimo. Presekajmo s pasivnostjo in konformizmom ter stisnimo pesti upora za spremembe, kot so to počele generacije poprej.

Prvi maj je praznik dela, je praznik, s katerim se spominjamo množičnih demonstracij leta 1886 na Chichaškem trgu Haymarket, katerih osrednja zahteva je bila uzakonjen 8-urni delavnik. V prvem maju se simbolno izraža nekdaj zelo močno delavsko gibanje, ki se je borilo za boljše življenje in tako za delavske, socialne in politične pravice. Težko priborjenih pravic in svoboščin pa ne moremo in ne smemo jemati kot samoumevne, saj jih kapitalizem sistemsko načenja in sistematično razkraja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V nizu virtualnih dogodkov tako ponujamo teme razmisleka in hkrati opozarjamo na pomen delavskih pravic, organiziranja za boj za delavske pravice, pomen polne zaposlitve, zavarovane z delavskimi pravicami in dohodkom, ki zagotavlja dostojno življenje. To je še posebej pomembno v času, ko se v samoizolaciji začnemo zavedati, da bo ne glede na vzroke odvzetih svoboščin, te nazaj priboriti mnogo težje. Zadnjih deset let se močno povečuje delež prekarnih delavk_cev in tistih, ki živijo pod pragom revščine. Vse krize kapitalizma najbolj občutijo in drago plačajo najranljivejše_i. V zadnjem mesecu je bilo veliko delavk_cev odpuščenih, precej jih je na čakanju, mnogim pa je popolnoma izpadel kakršni koli dohodek, država pa kot rešitev predvideva še dodatno, sistemsko fleksibilizacijo t.i. trga dela.

 

Dogodki bodo digitalne narave, za interaktivnost bomo poskrbele_i. Pogovor in predavanje bosta potekala v obliki neposrednega prenosa na naši facebook strani, ogled je omogočeno brez ustvarjenega facebook profila. Priporočamo pa tudi spremljanje dogodka in našega instagram profila za dodatne informacije. 

 

Sreda, 29. 4. 2020, 17.00
Pogovor z Nino Dragičevič, književnico, skladateljico in sociologinjo, Izgorite doma?!
več

Četrtek, 30. 1. 2020, 17.00
Predavanje Gregorja Inkreta, aktivista Sindikata Mladi plus in urednika tematskih številk Delavske enotnosti, Razbijajmo mite!
več

Petek, 1. 5. 2020
Obeležitev praznika dela z Roso
več

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže Maribor, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246,infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov