Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Slovenskost na Slovenskem

Vljudno vabljeni_i na predavanje iz umetnostne zgodovine, ki se bo pridružil v sredo, 22. 4. 2020 , ob 18.00 uri na spletni platformi Jitsi (povezava bo dostopna na dan dogodka na fb strani Galerije K18 in preko maila).

Predavanje bo izvajal umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič in bo trajalo dve šolski uri.

Predniki Slovencev so stoletja živeli na območju, ki je bilo razdeljeno med različne države. Tekom stoletij se je začela buditi narodna zavest, ki se je odražala predvsem v kulturi, na začetku predvsem v pisani besedi. Po literarnih začetkih, so se predvsem na ozemlju Avstro-Ogrske začele krepiti tudi druge zvrsti umetnost, ki so prišle do izraza šele konec 19. in v začetku 20. stoletja.

Po dolgih stoletjih kulturne in likovne zapuščine, ki je živela predvsem v ljudski umetnosti, so številni umetniki in arhitekti poskušali iz nje izluščiti ”slovenskost”. To so uspešno tkali v okviru velikega nacionalnega zanosa pred in zlasti po prvi svetovni vojni, ko je politična klima postala naklonjena njeni manifestaciji.

V okviru predavanja bomo spoznali veliko umetnic in umetnikov, ki so pomembno prispevali k omenjeni temi. Od slikarke in arhitekta Helene in Ivana Vurnika, do Plečnika in njegovega velikopoteznega videnja Ljubljane, bomo spoznali slovensko narodnostno obarvano arhitekturo. Prav tako si bomo ogledali prizadevanja Vesnanov, posebej Maksima Gasparija in Hinka Smrekarja, ki so zavestno širili narodno zavest in slovenskost v likovni umetnosti.

 

Vljudno vabljene_i!

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org .

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov