Knjižnica tete Rose: Simone de Beauvoir

V četrtek, 9. 4. 2020, ob 19.00, vas v okviru Knjižnice tete Rose vabimo na pogovor o Simone de Beauvoir in enem njenih pomembnejših del »Drugi spol«.

Pogovarjale_i se bomo s pomočjo spletne platforme Jitsi (povezava bo dostopna na dan dogodka). Pogovor bo potekal v angleškem jeziku; začele_i bomo z uvodom o življenju in delu avtorice, kratko predstavitvijo knjige »Drugi spol«, nadaljevale_i pa z moderirano diskusijo.

Simone de Beauvoir (1908—1986) je pomembna francoska pisateljica, družbena teoretičarka, politična aktivistka, feministka in eksistencialistična filozofinja. Knjiga »Drugi spol« (1949), ki je v francoščini izšla v dveh delih, je obsežna študija korenin ženske neenakopravnosti. Beauvoir v tem kanoničnem delu prikazuje in problematizira obravnavo in položaj žensk skozi zgodovino ter bralki_cu ponuja, za tisti čas izredno radikalno razumevanje koncepta spola. Dela, ki je močno razburilo takratno družbo pa danes ne razumemo le kot enega izmed temeljnih del feministične misli, ampak tudi filozofije 20. stoletja.

Ker se bomo v diskusiji osredotočile_i na izbrane odlomke iz besedila, je zaželeno vnaprejšnje branje. Za posredovanje besedil v pdf obliki, nam pišite na naslov bojanic_filip@alumni.ceu.edu.

Info: Pekarna Magdalenske mreže Maribor, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org, www.infopeka.org.

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov