Cikel predavanj o nastanku sodobnih ZDA: Svobodna družba tehnike Igor Bijuklič: »Nastanek ameriške družbe skozi zgodovino moderne propragande«

Vljudno vabljene_i na tretje in poslednje predavanje iz cikla predavanj o nastanku sodobnih ZDA, ki se bo odvilo v četrtek, 5. 3. 2020, ob 19.00 v Galeriji K18. Zaključno predavanje iz cikla, »Nastanek ameriške družbe skozi zgodovino moderne propagande«, bo izvajal dr. Igor Bijuklič.

dr. Igor Bijuklič: »Nastanek ameriške družbe skozi zgodovino moderne propagande«

Začetne legitimacije moderne propagande na pragu 20. stoletja ne nastopijo ob političnih vprašanjih državne ureditve ali vladanja, temveč znotraj tehničnih razprav o zagotavljanju učinkovitosti in integraciji imigrantov v industrijsko družbo ZDA. Moderna propaganda ima svoj začetek v takrat aktualnih vprašanjih ameriških družbenih znanosti in njihovih tehničnih ambicij, kako postaviti novi red družbenega organiziranja, ki naj bi presegal vsakršno arbitrarno premeščanje moči na področju ekonomije ali politike. Prelom s tradicijo je morda najočitnejši v tem, da vpeljave te tehnike skoraj brez izjeme ostro in radikalno zavržejo temeljne politične kategorije in izpeljejo ravno takšno negacijo političnih zmožnosti ljudi.

Igor Bijuklič je doktor znanosti na področju medijskih študij, sodelavec Radia Študent, publicist in raziskovalec na Pedagoškem inštitutu.

O ciklu:
Obstaja neko splošno prepričanje, da o ZDA vemo vse. To, da se z njimi srečujemo na vsakem koraku, da sledimo njihovi popularni kulturi in vsemu ostalemu, kar proizvedejo, nam daje neki lažni občutek, da to (nekoč) obljubljeno deželo tudi zares poznamo. Ta samoumevnost nam kaže ZDA in Evropo kot skupno Zahodno civilizacijo, v nasprotju z ostalimi deli sveta. Vendar ZDA niso enostavno podaljšek Evrope. So namreč prostor, ki se je razvijal vzporedno in posledično proizvedel tudi drugačne institucije. Institucije, ki so v 20. stoletju začele obvladovati tudi samo Evropo in pod pojmom globalizacija tudi preostali svet. Pred vami je cikel predavanj, ki bo predstavil tri izjemno pomembne institucije sodobne družbe, ki so hkrati trije veliki ameriški izumi. Predstavili bomo nastanek sodobne korporacije, managementa in propagande. Tri tehnike usmerjanja in znanstvene obdelave družbe. Ravno čas vzpona Kitajske in drugih držav nekdanjega »tretjega sveta« je mogoče še najboljši za pogled nazaj do izvorov sveta, v katerem živimo zadnje stoletje.
Fb dogodek: https://sl-si.facebook.com/events/2261061194202558/

Vljudno vabljene_i!

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org, www.infopeka.org.

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov