Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Nacionalizem in umetnost 19. stoletja

Vljudno vabljene_i na peto iz cikla osmih predavanj iz umetnostne zgodovine, ki bo potekalo v sredo, 4. 3. 2020, ob 18.00 uri v Galeriji K18. Predavanja, ki trajajo dve šolski uri potekajo vsako sredo ob 18.00, izvaja pa jih umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič.

Tema tokratnega predavanja bo nemška umetnost 19. stoletja.
Nemčija je do Napoleonskih vojn bila del tisočletnega Svetega rimskega cesarstva nemške narodnosti, kateremu so velik del zgodovine vladali Habsburžani. Po propadlih prizadevanjih nemškega meščanstva, da v revolucionarnem letu 1848, imenovanem tudi pomlad narodov, pridobi pruskega kralja za cesarja združene Nemčije, so se ta prizadevanja uresničila leta 1791. Ambiciozen pruski kralj Viljem I. združi Nemčijo, deželo ohlapno povezanih neodvisnih kraljevin, vojvodin in svobodnih mest.
Kar je nemška ideja potrebovala, je bila mitologija in izgradnja le-te. Umetniki so odigrali pomembno vlogo, arhitekti so gradili pomembne zgradbe, ki so predstavljale temelje nove države, slikarji so poustvarjali in gradili novo mitologijo, kiparji pa postavljali spomenike preteklim in sodobnim junakom.

Vljudno vabljene_i!

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org.

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov