Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Nacionalna gibanja in umetnost 19. stoletja

V sredo, 26. 2. 2020, vas ob 18:00 vabimo v Galerijo K18 na tretje predavanje iz cikla brezplačnih predavanj iz umetnostne zgodovine. Predavanja, ki trajajo dve šolski uri, potekajo vsako sredo ob 18.00 v Galeriji K18, izvaja pa jih umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič.

Tema tokratnega pradavanja bo francoska umetnost.
Francija, ki jo je pretresla revolucija leta 1789, je v 19. stoletje zakorakala v velikem slogu z Napoleonom na čelu. Po letih nemirov je Napoleon uvedel stabilnost, ki se je kaj kmalu končala, saj so vojne in Napoleonov poraz privedli Francijo v ponovno stanje nesigurnosti in družbenih pretresov. Prav tako je umetnost doživljala velike spremembe in se od obdobja do obdobja spreminjala glede na politično situacijo in družbene razmere.
Tem lahko sledimo že od Marie-Antoinettine vasice v Versaillesu, zgrajene pred revolucijo v parku za palačo in se nam kaže kot romantična normanska vasica. Pomemben moment predstavlja kasnejše prepričanje, in kasneje spoznanje, da je gotika francoski slog. Primerjali so jo celo z vlogo, ki jo je imel gozd za poganske Galce. Dežela je bila namreč pretresena in izčrpana, potrebovali so velike zgodbe, da se je družba ponovno povezala.
Knjižno delo Notre Dame de Paris Victorja Hugoa je kmalu po napoleonskih vojnah pripeljalo do popolne fascinancije nad gotsko arhitekturo in spodbudilo pomembno gibanje, ki je pripreljalo do varstva kulturnih spomenikov. To je zaživelo s kontraverznimi, a nič manj ikonskimi, obnovami Eugena Viollet-le-Duca in Jean-Batpiste-Antoine Lapsusa.

Vljudno vabljene_i!

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org, www.infopeka.org.

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov