Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Nacionalna gibanja in umetnost 19. stoletja

V sredo, 19. 2. 2020, vas ob 18.00 vabimo v Galerijo K18 na tretje predavanje iz cikla brezplačnih predavanj iz umetnostne zgodovine. Predavanja, ki trajajo dve šolski uri, potekajo vsako sredo ob 18.00 v Galeriji K18, izvaja pa jih umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič.

Na prejšnjem predavanju smo spoznale_i pomlad narodov in bidermajerska umetnost, tema tokratnega srečanja pa bo angleška umetnost.
Združeno kraljestvo je v začetku 19. stoletja, po Nelsonovi zmagi nad špansko-francoskim ladjevjem, premagalo Napoleonovo vojsko in si s tem dokončno utrdilo prevlado na morju. Po že uspešnem začetku industrijske revolucije na otoku konec 18. stoletja, Združeno kraljestvo s tem postane imperij, kakršnega zgodovina ne pomni. Imperialistična narava je sooblikovala identiteto, ki je rezultirala v prepletu različnih svetovnih vplivov in domačne gotske tradicije.
Prvo polovico pomembno zaznamuje William Blake, vsestranski umetnik, ki velja za enega najboljših ustvarjalcev Združenega kraljestva vseh časov, prijateljeval pa je s pomembnimi drugimi umetniki, kot sta neoklasicistična umetnika Jonathan Jones in Thomas Stothard.
Druga polovica 19. stoletja, t.i. viktorijanska doba, je zaznamovana z umetniškim kritikom Johnom Ruskinom, prerafaeliti in gibanjem Arts and craft, ki ga počasi pogoltne in privede do konca prav industrijska revolucija, ki ga je začela s svojo masovno proizvodnjo.
Navkljub vsemu, Velika Britanija prvič po srednjem veku vstopi na umetniško prizorišče kot pomembna nosilka novih umetnostnih gibanj.

Vljudno vabljene_i!

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org, www.infopeka.org.

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov