Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Nacionalna gibanja in umetnost 19. stoletja

V sredo, 12. 2. 2020, vas ob 18.00 vabimo v Galerijo K18 na drugo predavanje iz cikla predavanj iz umetnostne zgodovine. Predavanja, ki trajajo dve šolski uri, potekajo vsako sredo ob 18.00 v Galeriji K18, izvaja pa jih umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič.

Ob zaključku lanskega modula smo z udeleženkami_ci predebatirale_i željene teme prihodnjih predavanj in tako za letošnjo temo izbrale_i fokus 19. stoletje. Pomembna tema za razumevanje razvoja umetnosti in zgodovine nam bo pokazala, kako so nacionalna gibanja vplivala na vsebino in formo umetniških del, predvsem pa na oblikovanje nacionalnih slogov, ki so se odražali predvsem v arhitekturnih spomenikih.

Na prvem predavanju smo spoznale_i tekste Johna Ruskina in drugih piscev ter si ogledale_i primere neo arhitekturnih slogov, kot so klasicizem, neoromanika, neogotika, neorenesansa, neobarok in nacionalne sloge, ki so nastajali proti koncu 19. stoletja vse do nastanka kraljevine Jugoslavije.

Tema tokratnega srečanja pa bo pomlad narodov in bidermajerska umetnost. Pozornost bomo namenile_i revolucionarnemu letu 1848, poznano tudi kot pomlad narod, ki je v svojem bistvu gibanje z nacionalnim nabojem. Bogato meščanstvo, ki je imelo vse večje zahteve po političnih pravicah, je uspelo na svojo stran pridobiti veliko podpornikov, saj so z idejo nacionalnosti zajeli tudi nižje sloje, čeprav njihove politične pravice, predvsem pa pravice žensk, niso bile v ospredju.
Kot posledica socialnih in ekonomskih sprememb, se je rodil nov življenjski slog, ki je v bil v prvi vrsti prav to in šele v drugem planu umetniški slog. Na nek način je preplet klasicizma in romantike, ki se kljub vsemu manifestira kot lahkoten in funkcionalen, ki temelji na intimi in družinskem okolju. Čeprav sprva precej zadržan in asketski, s časom pridobiva na mehkobi in organskosti. Kako se je to zrcalilo v arhitekturi, slikarstvu, kiparstvo in pohištveni obrti bomo spoznali na sredinem predavanju.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org.

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov