Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Nacionalna gibanja in umetnost 19. stoletja

V Galeriji K18 ponovno pripravljamo cikel brezplačnih predavanj iz umetnostne zgodovine. Potekala bodo vsako sredo ob 18.00, začenši s 5. 2. 2020. Predavanja bodo potekala dva meseca in trajala dve šolski uri, izvajal pa jih bo umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič.

Lani smo oblikovali modul skozi katerega smo spoznali enega izmed odločilnih obdobij umetnostne zgodovine – renesanso. Ob zaključku smo z udeleženkami_ci predebatirale_i željene teme prihodnjih predavanj in tako za letošnjo temo izbrale_i fokus 19. stoletje.

Pomembna tema za razumevanje razvoja umetnosti in zgodovine nam bo pokazala, kako so nacionalna gibanja vplivala na vsebino in formo umetniških del, predvsem pa na oblikovanje nacionalnih slogov, ki so se odražali predvsem v arhitekturnih spomenikih.
Predavanja so zastavljena po principu eno srečanje ena tema. Skozi 8 sklopov bomo tako spoznale_i: Klasicizem in preporod antičnih idealov, pomlad narodov in bidermajersko umetnost, angleško umetnost, francosko umetnost, nemško umetnost, AO umetnost, umetnost na slovenskem in izzvenevanje nacionalne ideje v umetnosti Kraljevini Jugoslaviji.

S predavanji bomo začeli s spoznanjem tekstov Johna Ruskina in drugih piscev ter teoretikov. Ogledali si bomo primere neo arhitekturnih slogov, kot so klasicizem, neoromanika, neogotika, neorenesansa, neobarok in nacionalne sloge, ki so nastajali proti koncu 19. Stoletja vse do nastanka kraljevine Jugoslavije. Vzporedno bomo spoznavali kiparstvo in slikarstvo in govorili o umetnikih, ki so prevzeli vlogo narodnih buditeljev. Raziskali bomo področje varovanja kulturne dediščine in dileme, ki so vplivale na zavest o varovanju nacionalnih zakladov in vzpostavljanju identitete. Temo bomo spoznavali po narodnostnih temah in jo zaključili s slovensko zgodbo, ki se je nadaljevala v jugoslovanskem okvirju.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov