Jokering v času podnebne (ne)pravičnosti

Vabljen_a na delavnico gledališča zatiranih: Jokering v času podnebne (ne)pravičnosti, ki bo potekala 8. in 9. februarja 2020, od 10.00 do 15.00 v Vetrinjskem dvoru.

Na delavnici se bomo urili v umetnosti jokeringa v forumskih predstavah. Joker je v forumski predstavi posrednik med igralsko zasedbo in občinstvom, a je joker tudi izvajalec in vodja projektov na področju Gledališča zatiranih (v nadaljevanju: GZ) ter vodja delavnic GZ. Pravimo mu tudi kuringa.

Na delavnici se bomo osredotočili na odrski jokering.
Izvajalci trenutno razvijajo GZ v kontekstu podnebne pravičnosti. Verjamemo, da nas podnebna kriza postavlja pred zelo eksistencialna in specifična vprašanja, ki potrebujejo poseben način jokeringa, o čemer želimo z vami razmišljati in to tudi preizpraševati.
Kaj se zgodi, če je vprašanj v predstavi in na sploh na svetu več in so kompleksnejša kot bi lahko pokazal katerikoli konkreten prizor ali intervencija? Kako se lahko v eksistencialnem obupu opogumimo in pridobimo upanje in kakšno vlogo ima ima pri vsem tem jokering? Poleg obravnavanja teh potencialnih omejitev Gledališča zatiranih na področju podnebne pravičnosti ta delavnica prav tako poudarja potencial kako lahko GZ postane bolj kompleksno, če/ko se posebej ukvarja s podnebno pravičnostjo.

Na delavnico ste dobrodošli vsi, ki bi radi razvili svojo jokering osebnost znotraj GZ ali želite pridobiti povratne informacije in vaditi svoj slog jokeringa. »Navodila« za poučevanje jokeringa ne obstajajo, saj smo vsi različnih osebnosti in imamo različne »prednosti«. Predstavili bomo tehnike, ki vam pomagajo odkriti te prednosti in kako jih uporabiti v forumskem gledališču. Pogovorili se bomo in preko igre raziskovali, kaj nam pomeni biti joker, saj se to razlikuje od posameznika do posameznika. Joker kot nevtralen subjekt in moderator, joker kot MC in govornik, »conférencier«, joker kot politična osebnost, joker kot ogledalo neprijetnosti našega življenja, joker kot provokator …

Na delavnici se bomo naučili osnovnih metodologij GZ in spoznali načine kako jih izvajati (v okviru podnebne pravičnosti), saj so to temelji katerega koli odrskega jokeringa.

Zanimanje za problematiko podnebne pravičnosti ni pogoj za udeležbo na delavnici, seveda pa je prednost v smislu lažjega dela. Za udeležbo niti ni nujno predhodno poznavanje GZ, je pa koristno.
Delavnica bo v pomoč tudi vsem, ki pogosto delate s skupinami, a še nimate izkušenj z Gledališčem zatiranih.

Delavnica bo potekala v angleškem jeziku in je del programa Rezidenca: Gledališče za družbene spremembe.

 

 

 

 

 

 

 

 

***

KJE: Maribor, Vetrinjski dvor
KDAJ: 8. in 9. februar 2020, 10.00-15.00
MENTORJA: Barbara Polajnar in Joschka Köck
PRISPEVEK: 35 eur
Prispevek za izvajalca temelji na solidarnostni ekonomiji – kdor zmore, plača več in obratno. S prispevkom podprete tudi artivizem.
Možna nastanitev v Mariboru v času delavnice (brezplačno).

Obvezne prijave in več informacij na transformator.toslo@gmail.com. Število udeležencev je omejeno, zato s prijavo ne odlašajte.

Organizatorji: KUD Transformator, TdU Wien, Kolektiv ZIZ, Pekarna Magdalenske Mreže  

***

Post-dogajanje: med 13. in 17. februarjem – mednarodna rezidenca Resilient Revolt (Upogljivi upor), rastoče mednarodno gibanje (forumsko gledališče), ki se ukvarja s podnebno pravičnostjo. Za več informacij se obrnite na KUD Transformator (transformator.toslo@gmail.com) ali TdU Wien.

***

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

 

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov