Predavanje: »Sodobna umetnost: med modernizmom in post-sodobnostjo«

V četrtek, 19. 12. 2019, ob 18:00 vas vabimo v Galerijo K18 na predavanje Kaje Kraner, ki je zadnje v seriji sklopa treh predavanj, in se bo osredotočalo na izsek zgodovine idej v okviru estetike, filozofije, umetnostne zgodovine in teorije umetnosti s stališča konceptualizacij sodobne umetnosti.

Predavanje bo temeljilo na sopostavitvi in primerjavi splošnih idej in estetske pojavnosti modernističnega, sodobnega in post-sodobnega umetniškega dela. Naštete je mogoče razgrniti primerjalno predvsem tudi iz razloga, ker se zgodovinsko vzpostavljajo preko medsebojnih relacij. Medtem, ko se je ideja sodobne umetnosti oblikovala preko kritike modernistične koncepcije umetniškega dela, se tudi v zadnjih letih ideje nove, recimo temu post-sodobne, umetniške paradigme vzpostavljajo na podlagi gradnje strategij izhodov iz sodobne umetnosti.

Priporočena (dodatna) literatura:
Charles Baudelaire, The Painter of Modern life and Other Essays, London: Phaidon Press,1995.
Claire Bishop, Umetni pekli: participatorna umetnost in politika gledalstva, Ljubljana: Maska, 2012.
Grant Kester, Grant, Conversation Pieces: community and communication in modern art, Berkeley, Los Angeles in London: University of California Press, 2004.
Suhail Malik, »Reason to Destroy Contemporary Art« V Realism, materialism, art, ur. C. Cox idr. 185–192. New York in Berlin: Center for Curatorial Studies, Bard College, Sternberg Press, Annandale-on-Hudson, 2015.
Friedrich Schlegel, Spisi o Literaturi, Ljubljana: Literarno-umetniško društvo Literatura, 1998.

Kaja Kraner zaključuje doktorski študij Humanističnih znanosti na AMEU-ISH, deluje kot piska in neodvisna raziskovalka na področju sodobnih umetnosti, članica uredniškega odbora revije ŠUM in redaktorica oddaje Art-area na Radiu Študent.

Vljudno vabljene_i!

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org.

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov