Večer ob Svetovnem dnevu boja proti aidsu

Približuje se Svetovni dan boja proti aidsu, ki ga bo mreža prostovoljskih organizacij “Prostovoljstvo v Mariboru” v duhu socialnega vključevanja marginaliziranih družbenih skupin, obeležila v četrtek zvečer, 5. 12. 2019, s pričetkom ob 17:00 v prostorih INFOPEKE. Dogodek bo sestavljen iz predavanja, ki mu bo sledil ogled filma in diskusija.

Prvega decembra obeležujemo Svetovni dan boja proti aidsu, dan, ko lahko z nošenjem rdeče pentlje izrazimo svoje zavedanje o prisotnosti aidsa in virusa hiv ter poudarimo solidarnost z okuženimi. Spomnimo: leta 2018 je zaradi AIDS-a po vsem svetu umrlo 770.000 ljudi, kar je tretjino manj kot leta 2010, vendar boj ostaja pomemben. Zato smo povabile_i Simona Kovačiča, predstavnika Združenja DrogArt, da izvede predavanje o spolno prenosljivih okužbah, o stigmi in diskriminaciji zaradi hiva in predstavi programa Hiv v nočnem življenju in Kemseks.

Po predavanju sledi ogled francoskega filma 120 utripov na minuto (120 battements par minute), prejemnika šestih cezarjev, tudi za najboljši film leta, in velike nagrade žirije v Cannesu. Gre za na resničnih dogodkih zasnovan film o pravih junakih_nja boja proti aidsu – skupini francoskih uličnih aktivistk_ov, ki so v 90. letih prejšnjega stoletja izvajale_i pritisk na politiko in farmacevtska podjetja ter se med bojem za boljšo ozaveščenost spopadale_i še z družbenimi predsodki do te bolezni.

Združenje DrogArt je zasebna neprofitna volonterska organizacija, ustanovljena leta 1999 z namenom zmanjševanja škodljivih posledic drog in alkohola med mladimi. Združenje od leta 2017s programoma Hiv v nočnem življenju in Kemseks deluje tudi na področju varne spolnosti.

 

Lokacija je dostopna gibalno oviranim osebam in nudi brezplačno parkiranje.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov