Kristusu ni uspelo, prišel je Marx

Ponovno vas vabimo na gledališko predstavo Kristusu ni uspelo, prišel je Marx, ki bo v soboto, 23. 11. 2019, ob 20.00 uri na Malem odru Narodnega doma Maribor.

Kaj bi rekel Karl Marx, če bi se leta 2019 znašel v Mariboru?

»Ali nisem že pred 150 leti povedal, da bo kapitalizem izjemno povečal družbeno bogastvo in da bo to bogastvo skoncentrirano v rokah peščice posameznikov? In potem pravijo, da so moje ideje mrtve

 

Gledališka predstava Kristusu ni uspelo, prišel je Marx je igra o življenju in delu enega najbolj pogosto citiranih avtorjev na svetu – Karla Marxa. V njej Marx ni prikazan zgolj kot filozof, temveč tudi kot družinski človek, ki se v izgnanstvu bori za preživetje svoje družine. Gledalke_ci spoznajo Marxa, ki se med nas vrne v našem času, da bi branil ideje komunizma pred dehumanizirajočo verzijo stalinističnega komunizma in modernega kapitalizma. S tem predstava Marxove ideje postavlja v naš časovno-geografski in družbeni kontekst ter od gledalke_ca zahteva premislek o njegovih idejah in implementaciji le-teh v sodobni družbi.

 

Politično dramo z naslovom Marx v Sohu je leta 1999 napisal ameriški zgodovinar in politični aktivist Howard Zinn, ki velja za enega velikanov ameriške kritične misli in ključno avtoriteto za številne generacije študentk_ov ter aktivistk_ov. Velja za eno njegovih zanimivejših in še posebej aktualnih del, kar se kaže tudi v pogostosti uprizarjanja drame po svetu.

 

Režija: Tina Podbevšek

Dramaturško svetovanje: Nika Bezeljak

Nastopajoče_i: Tomaž Podbevšek, Nina Slanič, Anastazija Leščak in Izidor Gavez

Oblikovanje luči: Anton Zvonko Španbauer

Prevod, priredba, scenarij: Matevž Hrženjak

Produkcija: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

Soorganizacija: Narodni dom Maribor, Kulturno umetniško društvo Transformator, Zveza prijateljev mladine Maribor

 

Predstava je premiero doživela v Mariboru decembra 2018, ob 200. letnici Marxovega rojstva.

 

Cena vstopnice: 6,00 eur. Dijaki_nje, študentke_i, upokojenke_ci: 4,00 eur. Brezposelne_i: vstop prost!

 

Vstopnice je možno rezervirati na infopeka@infopeka.org in dvigniti pol ure pred predstavo.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov