(Z)gradimo

Med 18. in 28. novembrom vas vabimo na cikel dogodkov o stanovanjskih zadrugah (Z)gradimo, ki bo potekal na različnih lokacijah po Mariboru.

Naša država je popolnoma neuspešna pri uresničevanju stanovanjske politike, med evropskimi državami smo pri vrhu glede na delež lastniških stanovanj. Imamo slabo reguliran in nestabilen stanovanjski trg. Nimamo resne stanovanjske politike, država skuša prevzeti čim manjšo odgovornost in jo prelaga na zasebni interes in lokalne skupnosti.

Potrebujemo ustvarjalne in povezovalne pristope, da razvijemo nove modele reševanja stanovanjskih situacij. Nakup stanovanja je namreč postal privilegij redkih, najemniški trg je nereguliran in nestabilen, mlade_i prekarne_i delavke_ci pa zaradi negotovih oblik zaposlitev niso kreditno sposobne_i. S stanovanjskimi zadrugami oziroma z informiranjem o tem konceptu tako lahko kujemo nove načine povezovanja, nižamo cene gradnje in dolgoročnega najema ter s tem stroške življenja. Z zadrugo lahko oživljamo degradirana mestna območja in oblikujemo nove kulture sobivanja in skupnostnega ustvarjanja.
Zaradi zavedanja, da stanovanjske zadruge ni mogoče realizirati čez noč in da terja dolg skupnostni proces številnih deležnikov, se skozi cikel dogodkov lotevamo predvsem informiranja javnosti.

Program s povezavami do podrobnejših opisov dogodkov najdete spodaj. prosimo pa vas tudi, da izpolnite kratko spletno anketo o bivanjski situaciji in stanovanjskih razmerah.

 

Stanovanjski problem?

Ponedeljek, 18. 11. 2019, ob 17.00 v INFOPEKI(Ob železnici 16)

Richard Sendi iz Urbanističnega inštituta RS o stanovanjskih razmerah o stanovanjskih politikah, sistemih in delovanju stanovanjskega trga v Sloveniji. 
<več>

 

Kaj so stanovanjske zadruge in kako delujejo

Četrtek, 21. 11. 2019, ob 17.00 v knjižnici GT22 (Glavni trg 22)

Karolina Babič iz Centra za alternativno in avtonomno produkcijo (CAAP) o zadružnem gibanju in stanovanjskih zadrugah kot alternativnem, skupnostnem načinu bivanja.
< več >

 
Kako se v stanovanjsko zadrugo povezujejo v Ljubljani

Četrtek, 21. 11. 2019, ob 18.30 v knjižnici GT22 (Glavni trg 22)

Zadrugator kot primer dobre prakse o svojem organiziranju z namenom izgradnje alternativne oblike bivanja onkraj pasti lastništva in profitnega najema.
< več >

 

Kje bi lahko zadružno prebivale_i

Ponedeljek, 25. 11. 2019, ob 11.00 pred Univerzo, Slomškov trg

Na sprehodu o mariborskih modelih skupnostnega reševanja stanovanjskih problemov in lokacijah, kjer bi v prihodnosti lahko vzpostavile_i stanovanjsko zadrugo.
< več >

 

Kako participirati v arhitekturi  

Torek, 26. 11. 2019, ob 17.00 v predavalnici G, 2. nadstropje FGPA, oddelek za arhitekturo (Krekova 2)

Arhitekt Robert Veselko o načinih vključevanja deležnikov v načrtovanje prostorov bivanja in okolja ter pomenu demokratično izbranih modelov in aktivnega soodločanja.
< več >

 

Posvet

Četrtek, 28. 11. 2019, ob 11.00 v INFOPEKI (Ob železnici 16)

Premislek o že izvedenih aktivnostih v Mariboru na področju stanovanjskega zadružništva in načrtovanje nadaljnjih korakov.
< več >

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov