Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine: Renesansa – družba, kultura in umetnost

V sredo, 6. 11. 2019, vas vabimo na 2. predavanje iz cikla predavanj iz umetnostne zgodovine, ki se odvijajo vsako sredo ob 18.00 uri v Galeriji K18 (Koroška cesta 18). Predavanja, ki trajajo 2 šolski uri, izvaja uni. dipl. umetnostni zgodovinar Simon Žlahtič. 

Prejšnjič smo spoznali pozno gotiko, tema tokrajšnjega srečanja pa bo predrenesansa. Ogledali si bomo politično in družbeno sliko Evrope, ki je pripeljala do vznika zgodnje renesanse. Predrenesansa bo predstavljena skozi temeljna dela, ki napovedujejo prihod renesanse. Posebej se bomo posvetili Giottu, Ducio in ostalim umetnikom, ki so predstavljali vzornike kasnejšim umetnikom.

 

Cikel predavanj iz umetnostne zgodovine se ne poglablja v detajle, ampak obravnava umetnosti v strnjeni obliki, s poudarki na bistvu in temeljnih delih umetnostnozgodovinskega kanona. V letošnjem letu bodo v okviru osmih predavanj obravnavana naslednja obdobja: konec srednjega veka, predrenesansa, zgodnja renesansa, visoka renesansa, manierizem, severna renesančna umetnost, renesansa v Sloveniji in zgodnji barok. Udeleženci bodo lahko osvojili pregledno znanje iz področja renesančne umetnosti in družbe, ki je ključnega pomena za razumevanje starejše umetnosti, kot tudi nekaterih sodobnih umetniških praks.

 

Vljudno vabljene_i!

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov