Filmopeka: Grenke solze Petre von Kant

V četrtek, 24. 10. 2019, ob 18:00 vas vljudno vabimo v prostore INFOPEKE na ogled filma nemškega režiserja Rainerja Wernerja Fassbindra, Grenke solze Petre Von Kant z diskusijo.

Petra Von Kant (Margit Carstensen) je izjemna modna oblikovalka, ki nima sreče v ljubezenskem in zakonskem življenju. Osamljena, izčrpana in naveličana življenja, biva skupaj z oblikovalko Marlene (Irm Hermann), ki je njena služabnica in tajnica. Ko Petra sreča Karin Thimm (Hanna Schygulla), osupljivo privlačno in ambiciozno žensko, ki si želi postati model in se uveljavila v svetu mode, se njeno življenje popolnoma spremeni. Karin razkrije svojo tragično preteklost in Petra se začne zavedati, da bo njena ljubezen do te privlačne ženske morda ostala neuslišana.

 

Rainer Werner Fassbinder je bil filmski in gledališki režiser, pisatelj ter igralec, čigar dela so pomembno zaznamovala povojno zahodnonemško kinematografijo. V 16 letih je posnel osupljivih 44 filmov, ki obsegajo več različnih zvrsti od melodrame do znanstvene fantastike. Njegovi filmi so politično in družbeno angažirani, pogosto obravnavajo teme zatiranja in obupa. Kot glavni liki pogosto nastopajo migrantke_i, lezbijke, geji in transeksualke_ci.

 

Po ogledu filma bo sledila razprava, ki jo bo povezoval Arman Fatić, svobodni novinar in filmski kritik, ki piše za več filmskih revij in filmskih festivalov v jugovzhodni Evropi. Zanimajo ga eksperimentalni pristopi v filmih, ki so jih režirali znani režiserji, pa tudi sociološka vloga filma v sodobnem svetu. Razprava bo potekala v angleškem jeziku.

 

Lokacija je dostopna gibalno oviranim osebam.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov