Delavnica lutk kitajskega senčnega gledališča za otroke na 9. StopTrik MFF

9. StopTrik v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor v soboto, 5. 10. 2019, ob 11. uri vabi na delavnico izdelave lutk kitajskega senčnega gledališča. Delavnica se bo izvedla v Lutkovnem gledališču Maribor.

Začetki senčnega gledališča na Kitajskem segajo v čas dinastije Han. Senčno gledališče velja za edinstveno obliko umetniškega ustvarjanja. V prvi vrsti pa izvira iz zlitja kitajske ljudske umetnosti in umetne obrti skozi tradicijo kitajske opere. Kitajske senčne lutke so izrezane iz govejega usnja, ovčje kože, oslovske kože ali papirja. Omenjene materiale so umetnice_ki kasneje nadomestile_i prosojnim plastičnim papirjem. Lutke so lahko umetnina že same po sebi, toda do izraza pridejo predvsem po zaslugi umetnikove domišljije. Z uporabo čudovitih, a skrivnostnih senčnih lutk lahko animatorke_ji povedo vse možne zgodbe o čarobnih pustolovščinah, tragičnih ljubeznih in junaških smrtih. Lutke so lahko tudi igrive, nagajive in se obnašajo smešno. Način, na katerega je zgodba povedana je odvisen zgolj od ustvarjalke_ca same_ga. Med delavnico bodo otroci pridobivali znanje o kitajskem senčnem gledališču. Poleg tega pa bodo delali tudi z lutkami, ki so jih v antičnem obdobju uporabljali v kitajski provinci Sečuan. Ob koncu delavnice bodo na podlagi svoje domišljije in kreativnosti lutke tudi animirali.  

Delavnice je namenjena otrokom od petega leta dalje. Število udeleženk_cev je omejeno na 10.

Prijave zbiramo na: tanja.luzar@lg-mb.si.

O izvajalcu:

Zhou Zhou je predstojnik oddelka za animacijo na Umetniškem kolidžu na Univerzi Minzu v kitajski provinci Sečuan. V okviru svoje službe je pristojen tudi za delovanje animacijskega studia, raziskovalne dejavnosti in razvojnega središča namenjenega razvoju senčnega gledališču na prej omenjeni univerzi. Prav tako pa je član večih umetniških združenj, ki se ukvarjajo z animacijo.

Osrednje področje njegovega delovanja je stop animacija. Leta 2004 je ustanovil Red Beard Animation Studio, kjer je režiral štiri kratke stop animirane filme, za katere je prejel več domačih in mednarodnih nagrad. Dve leti kasneje je ustanovil tudi poseben studio za senčno gledališče in za svoje delo prav tako prejel več nagrad.

Je tudi član studia Sayigemo, ki se ukvarja s tibetansko animirano umetnostjo. V tem okviru je bilo njegovo najpomembnejše delo debitantski animirani film z naslovom Lovec in okostnjak, ki je bil posnet leta 2012. Film traja 26 minut in je prejel več nagrad, med drugim je bil izbran med 10 najboljših filmov na 9. festivalu kitajskega neodvisnega filma.

Omeniti pa velja, da je glavni kustos festivala 56 Moon, ki je postal eden najpomembnejših festivalov animiranega filma v zahodnem delu Kitajske.

 

 Producent: Pekarna Magdalenske mreže

 Soorganizator: Lutkovno gledališče Maribor

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov