Bralni seminar

ZaŽivali! vas v sodelovanju s Pekarno Magdalensko mreže v soboto, 28. 9. 2019, ob 11.00 vabi v Infopeko na bralni seminar, ki bo potekal v okviru 3. Dnevov boja proti speciesizmu Dosledno proti zatiranju.

Brali bomo članek The War against Animals (Dinesh Joseph Wadiwel, 2015) in The Business of Revolution is Counterrevolutionary (Roger Yates v: Animal Oppression and Capitalism, ur. David Nibert, 2017).

Sociolog Dinesh Wadiwel deluje na presečišču civilnih družbenih gibanj in akademskega polja. Ukvarja se s teorijami nasilja, kritičnimi animalističnimi študijami in pravicami oseb z nenormativnimi zmožnostmi. V knjigi The War against Animals opredeli človekove sisteme nasilja do živali kot vojno. Kot zapiše, sistematično in usmerjeno povzročanje trpljenja in smrti živali v nezamisljivih razsežnostih natanko ustreza Clausewitzevi formulaciji, da je vojna “dejanje nasilja, s katerim prisilimo nasprotnike, da izpolnjujejo našo voljo”. Na seminarju se bomo posvetile_i poglavju, v katerem Wadiwel pojasni razlikovanje med intersubjektivnim, institucionalnim in epistemskim nasiljem. To razlikovanje namreč ponuja plodno osnovo za razumevanje vloge posamezničinih_kovih dejanj v kontekstu širših družbenih in političnih dejavnikov, kot so rasizem, ekonomska neenakost, zgodovinski dejavniki itd.

Roger Yates je sociolog in dolgoletni aktivist za pravice živali. Ukvarja se z družbeno in kritično teorijo ter analizo družbenih gibanj. V tem članku izhaja iz analize razvoja sodobnega veganskega gibanju ter trdi, da površno razumevanje družbenih struktur in spregled strukturnih učinkov kapitalizma izpodjedata uspeh gibanja. Opozarja na povečano korporativizacijo, marketizacijo in hierarhizacijo gibanja, ki nevtralizirajo politično vizijo pravičnosti za vse, ter poziva k radikalni spremembi strategij, ki bodo prelomile s sodobnim individualističnim konceptom “veganke_a” in plitko kulturo zvezdništva.

Lokacija je dostopna gibalno oviranim osebam.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov