Znan je program 9. mednarodnega festivala stop animacije StopTrik!

3. oktobra 2019 se v Mariboru začenja 9. mednarodni festival StopTrik, vsakoletno praznovanje animiranih filmov v tehniki stop animacije. Je največji tovrstni festival v Evropi in slovi po svojih, s skupnostjo povezanih vsebinah, ki predstavljajo kakovostne animacije in spodbujajo kritično razmišljanje o umetnosti in družbi.

V Mariboru se bo festival odvil med 3. in 6. oktobrom, skrčena različica pa med 9. in 11. novembrom v Lodzu na Poljskem. Preko poletja se je zvrstilo tudi več festivalskih preddogodkov: izbor animiranih filmov letošnje in prejšnjih festivalskih edicij je gostoval na festivalih in dogodkih v Mariboru (Festival Lent, Letni Kino Minoriti, Poletni lutkovni pristan), Cerknem (C.M.A.K), Murski Soboti (MIKK) in Škofji Loki (Rdeča ostriga). V pripravi sta še preddogodka v Ljubljani in Kopru.

Programska zasnova 9. festivalske edicije

V duhu novega vala gibanja za pravice žensk, ki je v zadnjih letih zajel skoraj ves svet, naslavlja letošnji program festivala tematike povezane s filmskimi ustvarjalkami in s pravicami žensk v kontekstu novih kulturnih, družbenih in političnih okoliščin. Udeleženke in udeležence bo soočil z vprašanji nove feministične estetike in feminističnega diskurza ter povabil občinstvo h kolektivnemu intelektualnemu razmisleku znotraj dveh osnovnih izhodišč: “Feminizem je futurizem” in “Kontekst je pomemben”. Prvo izhodišče razkriva večplastne vidike ženskega ustvarjanja animiranih filmov, raziskuje težnje ženskega filmskega ustvarjanja in poudarja ženske umetnice, pomembne tako v zgodovini kot sodobnosti animiranega filma. Drugo programsko izhodišče se navezuje na geografsko raznolikost in raznorodnost trendov in stilistik, ki so se razvile v Srednji in Vzhodni Evropi ter Latinski Ameriki.

Kot vsako leto, bo festival tudi letos predstavil štiri tekmovalne sklope: tri sklope Mednarodnega tekmovanja, ki bodo razkrili sodobne produkcije, narejene v tradicionalni tehniki stop animacije, in sklop Borderlands, v katerem bodo tekmovali sodobni eksperimentalni in hibridni filmi, ki se poleg stop animacije poslužujejo še drugih tehnik. V sklopu Panorama bodo prikazani filmi, ki se niso uvrstili v tekmovalni program, a so kvalitetni in aktualni za občinstvo.

Poleg osrednjega programa se bodo na festivalu odvile tri tematske retrospektive, otroški in mladinski program ter bogat spremljevalni program: okrogle mize, pogovori z avtorji in kuratorji, predstavitve festivalov animacije, predstavitve knjig s področja animacije, razstave, predstave, sprehodi in koncerti. Osrednje prizorišče festivala je Vetrinjski dvor, dogajalo pa se bo tudi v galeriji K18, Lutkovnem gledališču Maribor in v GT22.

Celoten program si lahko ogledate na: https://www.stoptrik.com/program-slo

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

 

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov