Simon Farid: Segmenti iz študijske sobe za kritično in razširjeno muzejsko pazništvo

Vabljene_i v Galerijo K18 na ogled razstave Simona Farida vsak delovnik med 14.00 in 18.00. Razstava bo odprta do petka, 13. 9. 2019. Zbirka raziskav in gest “Segmenti iz študijske sobe z kritično in razširjeno muzejsko pazništvo” preučuje vsakodnevne delovne pogoje in ponuja načine razširjenega razumevanja vloge muzejskih paznikov.


Zbirka vključuje:
– Raziskavo umetniških uprizoritev muzejskih paznikov
– Raziskavo znanih umetnikov, ki so pred tem delali kot
muzejski pazniki
– Arhiv razstav, katerih avtorji so bili muzejski pazniki
– Poskuse kontekstualiziranja muzejskega pazništva v okviru
širših samotarskih in neproduktivnih delovnih praks
– Predlogi za nadalnjo raziskavo

S pozicioniranjem situacije muzejskih paznikov kot mesta za resno in špekulativno raziskavo, poskuša umetnik predlagati potencialne alternativne odnose med razstavljeno umetnostjo in tistimi, ki so plačani za to, da to umetnost čuvajo.

O avtorju:
SIMON FARID občasno nastopa kot umetnik, večinoma pa kot muzejski paznik v Londonu. V službi je varnostni čuvaj, vpet v umetniško institucijo, izpostavljen hierarhijam in nepravičnostim, ki jih je tam mogoče pričakovati.
Kot pogosto v VB (in širše), je večina galerijskih paznikov na njegovem delovnem mestu obenem aktivnih umetnikov, in mnogo jih strmi k prehodu iz varnostnika na varovanega. To postavlja institucijo v nenavadno situacijo, ko imajo pod streho dnevno mnogo izjemno zanimivih, kreativnih ljudi, ki zanje tiho postopajo po galerijskih sobah. Ta situacija ga je napeljala k eksperimentiranju z mnogimi taktikami nagovarjanja te teme v smereh, ki bi lahko rezultirale v novih modelih skupnega delovanja, razstavljanja umetnosti in vodenja institucij bolj horizontalno:

1. Z nekaterimi kolegi pazniki sodeluje pri izvedbi performansov in [REDIGIRANO].
2. Z drugimi kolegi pazniki deluje v skupini, ki se ukvarja z umetnostjo v javnem prostoru po imenu »Invigilators Research Network«. Skupaj predstavljajo javne projekte, ki raziskujejo različne aspekte pogojev dela paznikov, na preseku delavskih pravic, etike umetniškega ustvarjanja, hierarhij umetniškega sveta in praks pazništva.
http://invigilatorresearch.org
3. Ohranja osebno prakso, ki nagovarja omenjeno tematiko.
Primer nedavnega dela: http://simonfarid.com/towards

Produkcija: Artsadmin Bursary Scheme 2018-19

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov