Jalovo: Alfa za bete

Vsak dan, od ponedeljka do petka si lahko med 14.00 in 19.00 v Galeriji K18 ogledate razstavo Jalovo: Alfa za bete.

Jalovo – gibanje proti pričakovanjem, se iz svoje skromne pozicije čuti dolžno preizpraševti problematiko alfa samcev in samic. Že za voljo kredibilnosti lastnega imena. Kakšno vlogo oziroma mesto lahko še zaseda ta tolikokrat opevana figura, s predpostavko, da je realnos, v kateri se pojavlja, najverjetneje precej bolj jalova, kot si marsikateri alfa lahko zamisli? Galerija K18, ki se na dnevnem redu spopada z raznoraznimi institucionalnimi (alfa) problemi in svojim dimenzijam navkljub (beta), uspešno dominira svoj košček potice v še tako jalovem okolju.

Alfa naj bi bil vodilni element neke skupnosti, zgled, oziroma vsaj neizpodbitna avtoriteta, pa čeprav, kot še predobro vemo, ne zavzema vedno avtoritativne pozicije. Popolnoma naravno se zdi, da ne moreš postati mehanik, če nisi najprej alfa samec. Malokdo pa še verjame, da se recimo politiki v najvišjih položajih, kdaj zares seznanijo s praktično funkcijo takšne vloge. Naravna superiornost, ki se izkazuje preko različnih telesnih mer, je dandanes zgolj jalova lupina naših prednikov. A vseeno nas razdraži, ko se občasno drgnemo ob njene ostre, čeprav nesramno zdelane robove.
Velikost Slovenije, njenih mest, hribov in dolin v kombinaciji z odprtostjo njenih prebivalcev, nas prej ali slej nujno postavi pred ta pereč problem. Alfa kompleks, ga poljudnoznanstveno poimenujejo ozaveščeni, tako imenovani beta samci.
Zato so se odločili nasloviti problem prav tam, kjer je to morda najbolj za pričakovati, da se še enkrat neusmiljeno spopademo z lastnimi pričakovanji, kakor nam vestno narekuje Jalov manifest.
Stremenje k alfa samčevstvu in njegovi ugledni poziciji predvsem, ko ta ni potrebna, bi lahko rekli, da nekako že zaznamuje poteze naše narodne pripadnosti. S preprostim sprehodom skozi prestolnico lahko recimo hitro ugotovimo, da imamo edini Napoleonov spomenik v Evropi izven Francije.
V alfa mestu Goriške regije iz katerega Jalovo gibanje izhaja (Nova Gorica) se ponašamo z bližino največjega kamnitega loka na svetu, ki pa se nahaja v sosednji vasici Solkan (beta), kar nam spet ni vedno najbolj po godu. Naši (alfa) očetje so večinoma (beta) zafrustriranci, ki so proti lastni jalovosti premnogokrat uporabljali le grobo fermentirana alkoholna sredstva. Ni skrivnost, da so se najbolj omembe vredni kulturni dosežki slovenske zgodovine največkrat zgodili prav iz jalovih (alfa) spopadov s svojo (beta) usodo.

Predvsem, ker zagovarjajo vsesplošno jalovost, pa tudi, ker se moramo konstantno soočati s srditostjo pričakovanj, so razstavo zastavili po vzoru še enega premalo cenjenega alfa poklica in sicer po principu znanega reka iz nekdanje reklame za Angal, kjer gasilci svoj imenitni prispevek zaključijo z nepozabno frazo: ‘Mi sam pridemo, pašpricamo, pa pagasimo!’

www.jalovo.com

 

 

 

 

 

 

 

 

JAPET se je tokrat izprsil na fasadi z naslovno podobo samega eventa, ki nazorno prikazuje za kaj pravzaprav gre, ko govorimo o alfa kompleksu.

Osrednji razstavni prostor se je prelevil v zvočno pokrajino alfa pragozda, kjer naravni zvoki džungle postopoma razkrivajo glasove alfa samcev in samic, vzetih tako iz popularne kulture kot iz živalskega kraljestva po alfa zasnovi ANDRAŽA ŽNIDARČIČA. Če vas na otvoritev ni bilo ste zamudile_i anti-alfa duo SLINA, ki se je akustično spopadel z alfa prebivalci zvočne pokrajine. Na pomoč mu je priskočil zloglasni THE DEFEATED, kot predstavnik alfa samca iz onkraj luže in beta imigranta, saj se je iz zahoda (alfa) preselil na vzhod (beta). Spopadel se je z lingvističnimi težavami slovenskega jezika preko recitala bojnega nagovora izpod alfa peresa MIHE KOSOVELA.

Koncert je začel in zaključil prireditev, medtem ko se razstavljeni eksponati na različnih nivojih še nekaj tednov spopadajo z Alfa-beta dinamiko v dokaj klasični prostorski postavitvi.

Najprej prišleke pozdravi uokvirjen Jalov manifest, da si ga vsak lahko natančno prebere in temeljito naštudira.
Arguing statue (sporni/naporni kip) je zastopnik intelektualnih alfa samcev iz mesa in krvi. Njegova premoč bo na razpolago za polemiziranje z naključnimi prišleki o poljubnih argumentih.
Instalativna kompozicija NEŽKE ZAMAR vizualno dokumentira preko dialogov med podobami, manifestacijo alfa sindroma v vsakdanjem okolju.
ENEJ GALA je tokrat daroval dva popravljena pasova v obliki jalovih organov pod presenetljivim naslovom Alfa in beta.
ADAM EVANS je zasnoval in razstavil prve gradnike koncepta knjige “Alfa for betas: or how to be succesful in all your endeavours while maintaining your dignity and poise in the forum, the home, while travelling, and many other facets of everyday life”.
Prvič so razstavljene tri risbe mladega nadobudnega alfa mladiča ERAZMA BIZJAKA GALE, ki upodabljajo primarno kulinariko prvih in neizpodbitno največjih alfa lakotnikov iz Mezozoika.

Na iPadu se v neskončnost predvaja Japetov video prvenec Na začetku so bili prasci, v spomin na pra-alfa očete današnje civilizacije.

Za obiskovalce so natisnili majice s kratkimi rokavi, ki bodo istočasno tudi razstavni eksponati in jih bodo ob skromni podpori galerije K18 in gibanja Jalovo lahko vzeli na dom.

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov