Robert Marin in Matjaž Rušt: Maribor is the future

Projekt »Maribor is the future« je nastal kot rezultat enomesečne rezidence in je predstavljen z intervencijo v javni prostor na fasadi galerije K18 in tiskano publikacijo – magazinom, ki bo vsebuje celotno serijo.

Analogne fotografije ustvarjene s fotoaparati za enkratno uporabo, včasih tudi dobesedno mimogrede, zajemajo sicer težko opazne intimne detajle ali izpostavljajo motive, ki delujejo uprizorjeno, na trenutke pa skozi simetrične in stabilne kompozicije hranijo obsesivno kompulzivne motnje. Mariborska serija nas sooča z ostarelimi, brezdomci, ekscentriki, degradiranimi področji, zakritimi ali zazidanimi okni in v primerjavi z ljubljansko deluje manj – recimo temu – urbano. V nasprotju z ljubljanskim ciklom je tukaj zaznati odsotnost underground glamurja, obscenih prizorov in deljenih intimnosti, kar je morda pogojeno s kratkim obdobjem, ki sta ga avtorja kot začasna priseljenca preživela v mestu, ali pa dejansko govori o razliki med obrobjem prestolnice in obrobjem, četudi drugega največjega, še vedno perifernega Maribora.

V tandemu Roberta Marina in Matjaža Rušta poznamo predvsem preko projekta »Najlepše mesto na svetu« – seriji, ki v obliki fotobloga nastaja od leta 2014 in je bila med drugim predstavljena tudi kot tiskana publikacija, vsebinsko pa je vezana na Ljubljano, kjer fotografa živita. “Najlepše mesto na svetu” je geslo, s katerim je ljubljanski župan afirmiral cilje mestne razvojne politike. V Mariboru sta avtorja za naslov izbrala ponarodeli slogan »Maribor is the future«, ki ga je leta 2011 zasnoval tandem Sonda. Serija se s tem uvršča na dolg seznam projektov in iniciativ, ki so v osmih letih nastali pod tem imenom. Med najvidnejšimi so spletni portal nevladnih organizacij, kulturniški podcast, izobraževalna publikacija za otroke, slogan festivala dokumentarnega filma in turistična platforma, ki povezuje mariborske parcialno delujoče akterje in razpršene vsebine v kulturi in turizmu. Tako širok domet sprejetosti je slogan dosegel verjetno zaradi odprtosti interpretacije, ki dvomljivce nagovarja skozi ironijo, istočasno pa z vznesenostjo in upanjem polni pljuča neutrudnim optimistom.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

 

 

 

 

 

 

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov