Sodelovanje na Mednarodni konferenci “Pushing Forward: Balkanska pot zdaj. Solidarnost, umetnost, kultura in edukacija za družbeno spremembo”

V okviru mednarodnega projekta Tvegaj spremembo (2016–2020) Društvo X-OP v sodelovanju s Civilno iniciativo InfoKolpa organizira mednarodno konferenco, ki bo v torek, 18. 6. 2019, in v sredo, 19. 6. 2019, v KIBLA Portalu v Mariboru.

 

Pekarna Magdalenske mreže Maribor na konferenci sodeluje v sredo, 19. 6. 2019, ob 18:15 s predstavitvijo izobraževalnega programa “Sedmi glas”, ki poteka od novembra 2018 do konca meseca decembra 2019 in je namenjen pripadnikom različnih manjšinskih etničnih skupin in priseljencem. Program zajema predavanja, teoretične in praktične delavnice na področju umetnosti, bralne krožke, obiskovanje kulturnih dogodkov v Mariboru in vzpodbuja pisanje o umetnosti in kulturi ter s tem omogoča udeležencem oblikovanje lastnega kritiškega glasu.

 

Konferenca se osredotoča na trenutno stanje in analizo le-tega v kontekstu Balkanske migracijske poti in izpostavlja primere policijskega nasilja, sistematičnega kršenja človekovih pravic in pravice prošnje do azila, kriminalizacije solidarnostnih praks ter rasističnega in ksenofobnega medijskega diskurza, ki smo jim priča ne samo v širšem Evropskem prostoru, ampak tudi na globalni ravni. Mednarodni gostje, novinarji, akademiki, prostovoljci, aktivisti in drugi delujoči na področju kulture bodo v sodelovanju s prosilci za azil, trenutno nastanjenimi v Sloveniji, skozi predavanja in panelne pogovore spregovorili o pereči problematiki, s katero se srečuje Evropa in Balkanske države.

V drugem delu konference, v okviru katerega bomo med drugimi predstavili program »Sedmi glas«, bomo spregovorili in razmišljali o vlogi sodobne transdisciplinarne umetnosti, kulture in neformalnega izobraževanja v procesih proizvodnje kritičnega znanja z emancipatornim potencialom, kot strategijah povezovanja med novimi priseljenci in pripadniki večkulturnih skupnosti ali diaspor v Evropi.

Več: https://www.facebook.com/events/692652727836245/

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov