Diareja za prvi maj

Ob prvem maju smo se spraševale_i ali je prvi maj še vedno praznik dela. V ta namen smo zadnjega aprila otvorile_i fasado Galerije K18.

Na fasadi je inštalacija stiliziranega, satiričnega stripa – Diareja Tomaža Lavirča (nepogrešljiv del vsake Mladine že od 1988), ki bo vse mimoidoče opominjala in jim dala misliti o dnevu delavskega ljudstva in njegovem pomenu danes. Na otvoritvenem dogodku smo si, poleg skupnega premisleka o pomenu prvega maja danes, ogledale_i dokumentarni film »Državljan Diareja ali Kdo je Tomaž Lavrič«.

Zdi se, da je osrednja zahteva demonstracij na trgu Haymarket leta 1886, ki so bile povod za obeležitev 1. maja kot mednarodnega praznika dela, osem urni delavnik, že zdavnaj uresničena in samoumevna, nam trenutne razmere kažejo, da temu ni tako. S ponovnim nastopom kapitalizma kot politično-ekonomske ureditve se je še enkrat začel sistemski napad na delavke_ce in delavske organizacije. Prvi maj pa že nekaj časa ni več praznik dela in delavskih pravic.  Je le še žalosten opomnik na čas, ko so si delavke_ci s stavkami, množičnimi, glasnimi protesti in organiziranjem te pravice priborile_i. Danes, namesto, da bi sledile_i njihovemu zgledu, za 1. maj raje organiziramo piknike ali odhajamo na morje. Medtem pa kapitalizem nemoteno potiska delavske pravice v sfero neuresničljivih idealov.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov