Veganska večerjica

ZaŽivali in Pekarna Magdalenske mreže vas v četrtek, 23. 5. 2019, ob 19.30 vabimo v MISC INFOPEKA na Vegansko večerjico. Tokrat si bomo ogledale_i dokumentarni film Psi demokracije (Dogs of Democracy, 2017), ki pripoveduje o brezdomnih psih v Atenah in ljudeh, ki skrbijo zanje. 

Režiserka  Mary Zournazi takole opiše naključje, ki je pripeljalo do dokumentarca: “Prvič sem v Atene potovala v oktobru 2014 in prispela sem sredi grške ekonomske krize. V mestu sem čutila napetost, a hkrati naletela na nekaj povsem edinstvenega. Po vsem mestu sem srečevala brezdomne pse, ki sem jih dojemala kot prebivalce mesta: čez cesto so hodili ob zeleni luči, družili so se in bili so del urbanega življenja ter vzdušja mesta. V trenutku sem se zaljubila vanje in zanimati me je začelo, kakšno življenje živijo. Hitro sem spoznala, da jih hranijo prostovoljke_ci in skrbijo zanje. Fasciniralo me je, da so bili ljudje v najhujši ekonomski krizi pripravljeni skrbeti za te živali. Razmišljati sem začela o tem, kaj to pove o naših predstavah o ljubezni, skupnosti in skrbi. Tako se je začela zgodba: ljubezen do živali ter ljubezen do mesta in njegovih ljudi.”

Grčija je za Zournazi postala “brezdomen pes Evrope”: psi so za ljudi postali simbol upanja v boju proti politiki varčevanja. Dokumentarec je bil posnet v Atenah, rojstnem kraju demokracije, in ponuja univerzalno zgodbo o ljubezni in zvestobi.

Režiserka grških korenin živi v Avstraliji in predava sociologijo na Univerzi v Novem Južnem Walesu.

Film je prejel sledeče nagradeSpirit of Activism Award (Nevada Women’s Film Festival, 2017); Best Documentary Feature (Women’s International Film Festival, Brooklyn in New York, 2017); Directors’ Choice Award, Social Justice Film Festival (ZDA, 2017).

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov