Zatiranje v Gromki: Kristusu ni uspelo, prišel je Marx

“Ali mi zamerite, da sem se vrnil in vas razdražil? Poglejte na to takole: gre za drugi prihod. Kristus ni utegnil, pa je prišel Marx.” Kaj bi rekel Marx, če bi se leta 2019 znašel v Ljubljani?

V sredo, 22. 5. 2019, ob 20.00 vabljene_i v Klub Gromka, AKC Metelkova na Zatiranje v Gormki, kjer bo predstava “Kristusu ni uspelo, prišel je Marx” prvič uprizorjena tudi v Ljubljani.

Predstava “Kristusu ni uspelo, prišel je Marx” je igra o življenju in delu enega najbolj pogosto citiranih avtorjev na svetu – Karla Marxa. V njej Marx ni prikazan zgolj kot filozof, temveč tudi kot družinski človek, ki se v izgnanstvu bori za preživetje svoje družine. Gledalke_ci spoznajo Marxa, ki se med nas vrne v našem času, da bi, pogosto s pomočjo lucidnega humorja, branil ideje komunizma pred dehumanizirajočo verzijo stalinističnega komunizma in modernega kapitalizma.

Predstava Marxove ideje postavlja v naš časovno-geografski in družbeni kontekst ter od gledalke_ca zahteva premislek o njegovih idejah in implementaciji le-teh v sodobni družbi.

Politično dramo z naslovom Marx v Sohu je leta 1999 napisal ameriški zgodovinar in politični aktivist Howard Zinn, ki velja za enega velikanov ameriške kritične misli in ključno avtoriteto za številne generacije študentk_ov ter aktivistk_ov. Velja za eno njegovih zanimivejših in še posebej aktualnih del, kar se kaže tudi v pogostosti uprizarjanja drame po svetu. Drama v Sloveniji ni bila še nikoli uprizorjena, tako da gre za prvo uprizoritev v našem prostoru.

Režija: Tina Podbevšek
Dramaturško svetovanje: Nika Bezeljak
Nastopajoče_i: Tomaž Podbevšek, Tamara Zaner/ Nina Slanič, Anastazija Leščak in Izidor Gavez
Oblikovanje luči: Anton Zvonko Španbauer
Prevod, priredba, scenarij: Matevž Hrženjak
Produkcija: Pekarna Magdalenske mreže Maribor.
Soorganizacija: Narodni dom Maribor, Kulturno umetniško društvo Transformator, Zveza prijateljev mladine Maribor

VSTOPNINA: prostovoljni prispevki za izvajalke_ce. Rezervacije sprejemamo na e-poštnem naslovu: transformator.toslo@gmail.com.

Program Zatiranja v Gromki sofinancira Mestna občina Ljubljana – Urad za mladino.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov