Predstava “Kristusu ni uspelo, prišel je Marx”

Vabljene_i na gledališko predstavo “Kristusu ni uspelo, prišel je Marx”, ki bo v petek, 10. 5. 2019, ob 20.00 na Malem odru Narodnega doma Maribor. Tokrat namesto vstopnic zbiramo prostovoljne prispevke za humanitarno društvo UP-ornik!

»Ali nisem že pred 150 leti povedal, da bo kapitalizem izjemno povečal družbeno bogastvo in da bo to bogastvo skoncentrirano v rokah peščice posameznikov? In potem pravijo, da so moje ideje mrtve.«

Kaj bi rekel Karl Marx, če bi se leta 2019 znašel v Mariboru?

Gledališka predstava Kristusu ni uspelo, prišel je Marx je igra o življenju in delu enega najbolj pogosto citiranih avtorjev na svetu – Karla Marxa. V njej Marx ni prikazan zgolj kot filozof, temveč tudi kot družinski človek, ki se v izgnanstvu bori za preživetje svoje družine. Gledalke_ci spoznajo Marxa, ki se med nas vrne v našem času, da bi branil ideje komunizma pred dehumanizirajočo verzijo stalinističnega komunizma in modernega kapitalizma. S tem predstava Marxove ideje postavlja v naš časovno-geografski in družbeni kontekst ter od gledalke_ca zahteva premislek o njegovih idejah in implementaciji le-teh v sodobni družbi.

Politično dramo z naslovom Marx v Sohu je leta 1999 napisal ameriški zgodovinar in politični aktivist Howard Zinn, ki velja za enega velikanov ameriške kritične misli in ključno avtoriteto za številne generacije študentk_ov ter aktivistk_ov. Velja za eno njegovih zanimivejših in še posebej aktualnih del, kar se kaže tudi v pogostosti uprizarjanja drame po svetu.

 REŽIJA: Tina Podbevšek

DRAMATURŠKO SVETOVANJE: Nika Bezeljak

NASTOPAJOČE_I: Tomaž Podbevšek, Nina Slanič, Anastazija Leščak in Izidor Gavez

OBLIKOVANJE LUČI: Anton Zvonko Španbauer

PREVOD, PRIREDBA, SCENARIJ: Matevž Hrženjak

PRODUKCIJA: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

SOORGANIZACIJA: Narodni dom Maribor, Kulturno umetniško društvo Transformator, Zveza prijateljev mladine Maribor

Predstava je premiero doživela v Mariboru decembra 2018, ob 200. letnici Marxovega rojstva.

Svoje mesto si lahko rezervirate na infopeka@infopeka.org.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov