Diareja za prvi maj

V torek, 30. 4. 2019, ob 19.00 vabljene_i na otvoritev fasade Galerije K18, na kateri bo razstavljena ena od Diarej Tomaža Lavriča. Ob otvoritvi si bomo ogledale_i dokumentarec o njegovem umetniškem ustvarjanju “Državljan Diareja ali Kdo je Tomaž Lavrič”.

Satirična pasica, Diareja, Tomaža Lavriča je nepogrešljiv del vsake Mladine. V njej se stiliziran, satirčni strip pojavlja že od leta 1988. Eden izmed mnogih, nas bo iz fasade K18 od predvečera praznika dela opominjal in nam dal misliti o dnevu delavskega ljudstva in njegovem pomenu danes. Otvoritev nove fasade bo pospremljena s projekcijo dokumentarnega filma “Državljan Diareja ali Kdo je Tomaž Lavrič”.

 

Kdo je Tomaž Lavrič? Ali je Josip Visarionovič? Lovro Matič? TBC ali Ton Ton? Je stripar, stihoklepec, deloholik, karikaturist in/ali anarhist? Ljubitelj piva? Ljudomrznež? Egoist? Kameleon ali shizofrenik? Absolutni genij ali deloholik?

Leta 2011 je nastal dokumentarni film v režiji Dušana Moravca, ki s številnimi sogovorci skuša razvozljati identiteto enega najplodnejših, najbolj humornih in iskrenih avtorjev na Slovenskem. Veliko o njem pove prav njegov vizualni opus, ki ga sestavlja na tisoče političnih karikatur, naslovnic in ilustracij za revijo Mladina, Rdeči alarm, neprecenljive Bosanske basni, preroška Evropa, Sokol in golobica ter še marsikaj.

Režiser Moravc pravi: “Tomaž Lavrič je eden najbolj prepoznavnih slovenskih striparjev, karikaturistov in stihoklepcev, eden najplodnejših, najbolj humornih in nadvse pronicljivih avtorjev na Slovenskem. Kot narekuje naslov, je poudarek na legendarnem liku Diareje, ki že približno 25 let dopolnjuje strani Mladine. A Lavrič ni samo Diareja, saj, kot ugotavljajo sogovorniki, obvlada vsaj pet popolnoma različnih risarskih slogov, njegov talent pa ni omejen le na risanje, temveč je med drugim izjemen tudi pri scenaristiki, pesnjenju in pisanju dialogov. Občasno se zdi, da življenje posnema njegovo fikcijo, na primer po stripu Sokol in golobica, ali pa njegova fikcija nadomešča stvarne opise nekega obdobja, na primer v stripu Rdeči alarm.”

 

V času svojega ustvarjanja je Tomaž Lavrič izdal 19 stripovskih albumov v Sloveniji in tujini. Leta 2010 je bila v Moderni galeriji na ogled njegova samostojna pregledna razstava, pet let kasneje pa v Galeriji Cankarjevega doma študijska razstava nejgovih del. Prejel je nagrado predsednika za izjemen prispevek na področju slovenske ilustracije, karikature in stripa, leta 2017 pa Nagrado prešernovega sklada za stripovske izdaje minulih dveh let ter izid triologije Lom in Tolpa mladega Ješue. Rad ima različne žanre, ki pa potrebujejo različne likovne stile. Na različne načine jih zna risati in menjevanje likovnih stilov mu je precej naravno. Sprehaja se torej skozi različne žanre, od satire (Diareja, Sokol in golobica), humorja (Ekstremni športi), kriminalk (Evropa), parodije (Ratman, Slovenski klasiki), znanstvene fantastike (Slepo sonce, Lomm). Pravi, da se trudi tudi v najbolj trdo dramo vnesti ščepec humorja in da je v najbolj odbitem humorju moč čutitit kanec človenške drame.

 

Dogodek pripravljamo v sodelovanju z Mladino in Društvom ŠKUC.

 

Živel 1. maj!

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov