Spoznajte rezidenta / Meet the resident: Gildo Bavčević

Vljudno vabljene_i na spoznavni večer in pogovor z Gildom Bavčevićem, ki ga gostimo v okviru rezidenčnega programa Guest Room Maribor. Dogodek bo potekal v torek, 7. 5. 2019, ob 19.00 v Galeriji K18 (Koroška cesta 18, Maribor).

Ogledali si bomo njegov film Mreža solidarnosti (2013) in umetnik bo nato predstavil svojo umetniško prakso. Film Mreža solidarnosti (upor proti kulturi kapitala) je raziskava nastala v času diplomskega študija (MA) na odelku za Film, medijsko umetnost in animacijo na Umetniški akademiji v Splitu. V tem času se je Gildo Bavčević udeležil akcij Mreže solidarnosti, neformalne pobude občanov, ki se je solidarno povezala z ogroženimi delavci firm v stečaju, oziroma z bivšimi in trenutnimi delavci v teh firmah. Jadrankamen, Uzor, Dalmacijavino, Monter, Adriakem, Kamensko in nekatere druge so izmed več kot 20. 000 propadlih firm na Hrvaškem. Nova zvrst upora proti propadajočemu sistemu temelji na ideji solidarnosti med meščani izven institucionalnih okvirov ter na možnostih povezovanja in menjavi informacij in idej.

Gildo Bavčević (r.1979, Split, Hrvaška) Gildo Bavčević je multimedijski umetnik, ki se ukvarja predvsem z različnimi oblikami družbeno angažirane umetnosti in hkrati naslavlja družbene in politične probleme. Ustvaril je številne performanse, video performanse, video inštalacije, kratke filme in zvok v treh dolgometražnih filmih. Poleg samostojnih razstav, se je udeležil številnih skupinskih razstav in festivalov na Hrvaškem in v tujini. Je nagrajenec razstave 39. Splitskega Salona za video performans Plastični človek. Dobil je prvo nagrado 46. Revije hrvatskog stvaralaštva za dokumentarni film Mreža solidarnosti, s katerim je magistriral iz filmske in medijske produkcije na Splitski umetniški akademiji. Je član Hrvaškega društva likovnih umetnikov in Splitskega društva hrvaških likovnih umetnikov. Živi in ustvarja v Splitu.

https://gildo-bavcevic-portfolio.tumblr.com/

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

 

 

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov