Filmopeka: Življenje v rožnatem

Vabimo te, da se nam pridružiš v torek, 9. 4. 2019, ob 18.00, v prostorih INFOPEKE. Ogledale_i si bomo biografsko dramo “Življenje v rožnatem”. Po ogledu filma tradicionalno sledita predavanje in pogovor s filmskim kritikom Damijanom Vinterjem. Ogled filma in predavanje sta brezplačna. vse v slovenskem jeziku, tudi podnapisi.

Življenje v rožnatem (La Môme, Olivier Dahan, Francija, 2007, 2h 20min)

Leta 2007 je nastal biografski film o pevki Edith Piaf v režiji Olivierja Dahana, v katerem je v glavni vlogi blestela Marion Cotillard, ki je bila za izvrstno upodobitev nagrajena tudi z oskarjem za glavno žensko vlogo. Prav tako je Marion Cotillard prejela tudi francosko filmsko nagrado cezarja za najboljšo žensko vlogo.
Filmska zgodba prikazuje življenje vrhunske šansonjerke, prepleteno z izgubami in žalostjo. Skupno je Edith Piaf napisala 87 pesmi, prvo Y en a un de trop leta 1940, zadnjo z naslovom Le chant d’amour pa leta 1963. Umrla je leta 1963, stara 47 let. Pokopali so jo na pariškem pokopališču Pere Lachaise, kjer je pokopanih veliko slavnih osebnosti. Vsak dan se njenemu grobu poklonijo njene_i oboževalke_ci z vsega sveta.

Režiser Olivier Dahan je s filmom Edith Piaf postal znan tudi širši filmski javnosti. Pred režijo glasbene biografije se je Dahan namreč bolj kot filmski režiser proslavil kot režiser glasbenih videospotov. Znani so predvsem kratki filmčki, s katerimi je sodeloval s skupino The Cranberries in s pevcem Zuccherom.

Predavatelj Damijan Vinter je priznani slovenski filmski kritik, soavtor in sovoditelj številnih televizijskih in radijskih oddaj o filmu, nekdanji programski vodja Kinematografov Maribor in Koloseja Maribor ter nenazadnje izjemen poznavalec in ljubitelj filmske umetnosti. Na predavanju nam bo celostno predstavil tokratni film, sledila bo tudi diskusija.

Filmska umetnost je v kontekstu lepih umetnosti dandanes na večini področij povsem spregledana, kljub temu da opazovalcu omogoča vpogled v časovno in prostorsko oddaljene svetove, spodbuja čustveno vrednotenje, prispeva k boljši tehnični podkovanosti in najpomembneje: spodbuja kritično mišljenje. Vrzel, ki nastaja ob pomanjkanju filmske vzgoje, skušamo zapolniti z omenjenimi filmskimi večeri, ki bodo na prijazen način in ob strokovnem vodstvu približali to vrsto umetnosti.

Povezava do FB dogodka tukaj.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov