Niki Passath: Amorfna telesa – zatvoritveni performans

Vabljene_i na zatvoritveni performans razstave »Amorfna telesa« avstrijskega intermedijskega umetnika Nikija Passatha, ki bo v četrtek 28. 3. 2019, ob 18.00 v Galerija K18, na Koroški cesti 18.

Niki Passath bo na fasado Galerije K18 namestil risalnega robota, ki bo izrisal še zadnjo risbo v seriji Amorfnih teles. Hkrati bo možen še zadnji ogled razstave in pogovor z umetnikom ter kuratorico razstave, Elisabeth Saubach.

Niki Passath se ukvarja s fenomenom ritualnega zaklinjanja. V svojih umetniških kreacijah išče odgovore na skrivnosti življenj ljudi, njihovega družbenega vedenje in čustev, njihovega vedenja v primerjavi s stroji in okoliško naravo. Na tem avanturističnem potovanja v iskanju znanja, se dotika različnih disciplin. Od robotike do umetne inteligence, od kvantne fizike do znanosti o življenju. Pri različnih raziskovalnih potovanjih v Afriko skozi Evropo v Ameriko in Avstralijo najde odgovore, ki se izrazijo v kinetičnih predmetih, fotografijah in umetniško-znanstvenih konfiguracijah. Izraža se z uporabo različnih materialov, tehnologij in medijev ter sodeluje v znanstvenih raziskavah.

Passath se je med rezidenco v okviru programa SobaZaGoste / Guest Room Maribor v Mariboru ukvarjal s tematiko rituala. Fenomen v svoji umetniški praksi omenja predvsem skozi načelo ponavljanja. »Ritualno zaklinjanje« v dejanskem smislu pomeni naslavljanje višjega bitja z zahtevo ali prošnjo in predvsem za klicanje in vizualiziranje nadnaravnega bitja. Za ritual je značilno predvsem ponavljanje in s tem povezani vzorci delovanja, obenem pa točno določen kraj in čas. Skozi ponavljajoči se proces digitalno generiranih in robotsko konstruiranih podob se delo nanaša na ritual. Poleg tega je pomembno načelo serije transformacije amorfnega telesa (digitalno priklicanega telesa), ki ga proizvedejo digitalna orodja – v realni objekt; kar pomeni: transfer ali »priklic« iz praznine virtualnega prostora v objektnost resničnega doživetja. Passath se tako loti teme inkantacije s procesno orientirano metodo analize, v kateri proučuje vizualno zaznavne lastnosti reprezentacije virtualno ustvarjenega amorfnega telesa in s tem »ritulni priklic« v realni svet.

Kuratorka razstave je Elisabeth Saubach.

Producent: Pekarna Magdalenske mreže v okviru programa SobaZaGosteMaribor/GuestRoomMaribor

Soorganizatorja: Fundacija sonda in <rotor>

 

FB dogodek: https://www.facebook.com/events/386475665298892/?active_tab=about

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov