Filmopeka: Roma

Filmopeka se v letu 2019 vrača s filmskimi predavanji Damijana Vinterja. Vabimo te, da se nam pridružiš v torek, 26. 2. 2019, ob 19.00, v prostorih INFOPEKE, kjer bomo prishluhnile_i predavanju o avtobiografskem filmu Roma.

Avtobiografski film Roma, v produkciji ameriške spletne platforme Netflix, je osvojil štiri najvišje britanske filmske nagrade bafte; za najboljšega režiserja, za najboljši film, za fotografijo in za tujejezični film. Prav tako pa je omenjeni film prejel kar 10 nominacij za najboljše filmske dosežke za filmske nagrade oskar, ki jih podeljuje ameriška Akademija filmskih umetnosti in znanosti.

Roma prikazuje izsek življenja služkinje Cleo in njene delodajalke Sofie. Film sestavlja več dogodkov iz življenja Cleo, ki skupaj tvorijo neke vrste kolaž o njenem življenju. Zgodba je posneta po režiserjevih spominih na odraščanje v četrti Colonia Roma (pojasnilo naslova), enem izmed večjih naselji v Mexico Cityju. Mehiški režiser Alfonso Cuaron je navdušil ze z nizkoproračunsko cestno dogodivščino Jaz pa tebi mamo (Y tu mama tambien), napovedal našo ne najbolj svetlo prihodnost z Otroki človeštva in si pred šestimi leti prislužil 7 oskarjev s fascinantno vesoljsko odisejado Gravitacija.

Predavatelj Damijan Vinter je priznani slovenski filmski kritik, soavtor in sovoditelj številnih televizijskih in radijskih oddaj o filmu, nekdanji programski vodja Kinematografov Maribor in Koloseja Maribor ter nenazadnje izjemen poznavalec in ljubitelj filmske umetnosti. Na predavanju nam bo celostno predstavil tokratni film, sledila bo tudi diskusija.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov