Pravice za ljudi, predpisi za korporacije – Stop ISDS

Pridruži se gibanju za ukinitev privilegijev korporacij. Korporacije imajo lasten globalen, zaseben »sodni« sistem, imenovan ISDS, ki ga uporabljajo za izsiljevanje držav. Toda številne žrtve korporacij, ki so kršile človekove pravice, nimajo nikakršne možnosti za dosego pravice. Namesto njih potrebujemo močan globalen sistem, ki bo lahko kaznoval multinacionalke za njihove zločine.

Pridruži se evropski pobudi:

“Današnji trgovinski in naložbeni sporazumi omogočajo transnacionalnim korporacijam obsežne posebne pravice ter dostop do vzporednega pravnega sistema za njihovo uveljavljanje.

EU in države članice pozivamo, da ukinejo te privilegije, tako da razveljavijo obstoječe prostotrgovinske in naložbene sporazume, ki jih vsebujejo, ter v bodoče ne sklepajo podobnih sporazumov.

Prav tako EU in države članice pozivamo, naj podprejo oblikovanje zavezujočega dogovora Združenih narodov o odgovornosti transnacionalnih korporacij za kršitve človekovih pravic ter končajo prakso nekaznovanja.

EU in njene članice morajo v svojo zakonodajo vključiti določila, po katerih bodo morale korporacije pri svojem poslovanju po vsem svetu obvezno spoštovati človekove pravice in varstvo okolja.

Ljudje, ki so jih prizadele korporativne kršitve človekovih pravic morajo, imeti dostop do pravnega varstva.”

 

Podpiši peticijo in preberi več tukaj.

Vir: stopisds

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov