Filmopeka: Roma

Filmopeka se tudi v letu 2019 vrača s filmskimi projekcijami in predavanji z Damijanom Vinterjem. Vabimo te, da se nam pridružiš v torek, 26. 2. 2019, ob 19.00 v prostorih INFOPEKE, kjer si bomo ogledale_i dramo Roma. Ogled filma in predavanje sta brezplačna.

Roma (Roma, Alfonso Cuarón, Mehika, ZDA, 2018, 135 min)

Avtobiografski film Roma je prejel kar 10 nominacij za najboljše filmske dosežke za filmske nagrade oskar, ki jih podeljuje ameriška Akademija filmskih umetnosti in znanosti. Roma prikazuje izsek življenja služkinje Cleo in njene delodajalke Sofie. Film sestavlja več dogodkov iz življenja Cleo, ki skupaj tvorijo neke vrste kolaž o njenem življenju. Zgodba je posneta po režiserjevih spominih na odraščanje v četrti Colonia Roma (pojasnilo naslova), enem izmed večjih naselji v Mexico Cityju.
Mehiški režiser Alfonso Cuaron je navdušil že z nizkoproračunsko cestno dogodivščino Jaz pa tebi mamo (Y tu mama tambien), napovedal našo ne najbolj svetlo prihodnost z Otroki človeštva in si pred šestimi leti prislužil 7 oskarjev s fascinantno vesoljsko odisejado Gravitacija.

Predavatelj Damijan Vinter je priznani slovenski filmski kritik, soavtor in sovoditelj številnih televizijskih in radijskih oddaj o filmu, nekdanji programski vodja Kinematografov Maribor in Koloseja Maribor ter nenazadnje izjemen poznavalec in ljubitelj filmske umetnosti. Na predavanju nam bo celostno predstavil tokratni film, sledila bo tudi diskusija.

Filmska umetnost je v kontekstu lepih umetnosti dandanes na večini področij povsem spregledana, kljub temu da opazovalcu omogoča vpogled v časovno in prostorsko oddaljene svetove, spodbuja čustveno vrednotenje, prispeva k boljši tehnični podkovanosti in najpomembneje: spodbuja kritično mišljenje. Vrzel, ki nastaja ob pomanjkanju filmske vzgoje, skušamo zapolniti z omenjenimi filmskimi večeri, ki bodo na prijazen način in ob strokovnem vodstvu približali to vrsto umetnosti.

Povezava do FB dogodka tukaj.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

 

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov