Foto esej ob Dnevu za spremembe v Mariboru 2018

Vljudno vabljen_a k prebiranju Foto eseja, ki slikovno prikazuje prostovoljske akcije ob Dnevu za spremembe v Mariboru dne, 7. 4. 2018. Kolektivne akcije so bile ponovno skupnostno usmerjene, saj so na ta dan prostovoljci in prostovoljke soustvarjali različne prostovoljske zgodbe, ki so pripomogle k povezovanju ljudi v skupnost.

Lokalna mreža prostovoljskih organizacij “Prostovoljstvo v Mariboru”, ki jo koordinira MISC INFOPEKA, Pekarna Magdalenske mreže Maribor, se je tudi letos pridružila vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe, ki jo na nacionalni ravni koordinira Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva.
Že vse od leta 2010 v začetku pomladi skušamo prebivalce Slovenije nagovoriti, da stopijo iz ustaljenih smernic, zavihajo rokave in za en dan postanejo prostovoljci.
Na ta dan se o prostovoljstvu ne le pogovarjamo, ampak se lotevamo konkretnih dejanj.

Tema devetega Dneva za spremembe je bila povezovanje v skupnosti. V sodelovanju s sorodnimi organizacijami smo izvedli gverilsko urbano intervencijo v dotrajano parkovno infrastrukturo. Več skupin je s pomočjo odpadnih barvnih ploščic, betonske mase in »grafitov« estetsko oživelo in opozorilo na dotrajane parkovne površine (klopce in pešpoti) v spodnjem ter zgornjem delu Magdalenskega parka. Lotili smo se tudi dotrajane asfaltne površine v Kulturnem centru Pekarna. Z dopoldansko akcijo smo želeli opozoriti na pomembnost odprtih javnih površin, ki so prepuščena postopni degradaciji. Prav tako smo želeli z akcijo ozavestiti skupnost o pomenu javnih odprtih prostorov, ki zagotavljajo med drugim tudi potrebno areno socialne interakcije med ljudmi ter krepijo solidarnost. Magdalenski park postaja vse bolj dotrajan prostor, zato je z naše strani nujna osveščevalna in socialna intervencija, ki bo opozorila na nujnost urejanja skupnih površin, kjer posledično lahko poteka svobodna interakcija, komunikacija, pa tudi učenje.

Ob tem dogodku so prostovoljci Jesus Fernandez Santander, Rafael Pelaez in Esme Williams, ki opravljajo v naši organizaciji Evropsko prostovoljsko službo, fotografirali in ustvarili Foto esej. Foto esej slikovno prikazuje akcije ki se ukvarjajo z organiziranim prostovoljskim delo na območju Maribora, fotografije so tudi podkrepljene z izjavami zakaj je prostovoljsko delo pomembna oblika v družbi.

Povezava do Foto eseja: Dan za spremembe v Mariboru 2018

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 8, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov