Projekcija dokumentarnega filma: Kustosova soba, Igor Zabel: Kako narediti umetnost vidno?

Vabljene_i na mariborsko premiero dokumentarnega filma Kustosova soba – Igor Zabel: Kako narediti umetnost vidno? ( Slovenija, 2018, 64 min.) , ki ga bomo zavrtele_i v okviru Politične šole umetnosti na Intimnem odru v GT22, v četrtek 20. 12. 2018, ob 18.30. Vstop prost!

FIlm je posvečen umetnostnemu zgodovinarju in kustosu Igorju Zabelu (1958–2005) in se osredotoča na njegovo delovanje v polju likovne umetnosti od konca 1980-ih do njegove smrti. Skozi film spoznavamo, kako se je v tem prelomnem času, na preseku 20. in 21. stoletja, (post)moderne in sodobne umetnosti, lokalnega in mednarodnega umetnostnega prostora, socializma in kapitalizma, Vzhoda in Zahoda, umetnosti in družbenega, skozi svoje delo soočal z velikimi spremembami, konflikti, hkrati pa tudi z možnostmi novega.

Film je portret človeka, ki notranjim protislovjem sveta umetnosti navkljub vztrajno verjame v moč umetnosti, kot tudi portret časa in prostora, v katerih je Igor Zabel deloval in ju sooblikoval.

 

Režija: Damjan Kozole

Scenarij: Urša Jurman

Fotografija: Matjaž Mrak

Montaža: Jurij Moškon

Zvok: Julij Zornik

Glasba: Laibach (Von Sonnen Untergang)

Producent: Danijel Hočevar

Produkcija: Vertigo

Koprodukcija: RTV Slovenija, Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo

Finančna podpora: Slovenski filmski center

Nastopajo: Zdenka Badovinac, Jože Barši, Francesco Bonami, Barbara Borčić, Ekaterina Degot, Ješa Denegri, Charles Esche, Vadim Fiškin, Sergej Kapus, Samo Krušič, Boris Marte, Viktor Misiano, Marjetica Potrč, Igor Španjol, Borut Vogelnik, Mateja Kos Zabel, Bojan in Sonja Zabel, Božidar Zrinski, Beti Žerovc, Peter Weibel

Distribucija: Vertigo

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov