Predstava »Kristusu ni uspelo, prišel je Marx«

Vljudno vabljeni na premiero predstave “Kristusu ni uspelo, prišel je Marx”, ki bo v sredo, 19. 12. 2018, ob 19:00 v Knjižnici Rotovž, Večnamenska dvorana (2. nadstropje), Rotovški trg 2, Maribor.

 

“Ali mi zamerite, da sem se vrnil in vas razdražil? Poglejte na to takole: gre za drugi prihod. Kristus ni utegnil, pa je prišel Marx.”

Kaj bi rekel Marx, če bi se leta 2018 znašel v Mariboru?

 

Predstava “Kristusu ni uspelo, prišel je Marx” je igra o življenju in delu enega najbolj pogosto citiranih avtorjev na svetu – Karla Marxa. V njej Marx ni prikazan zgolj kot filozof, temveč tudi kot družinski človek, ki se v izgnanstvu bori za preživetje svoje družine. Gledalke_ci spoznajo Marxa, ki se med nas vrne v našem času, da bi, pogosto s pomočjo lucidnega humorja, branil ideje komunizma pred dehumanizirajočo verzijo stalinističnega komunizma in modernega kapitalizma.

Predstava Marxove ideje postavlja v naš časovno-geografski in družbeni kontekst ter od gledalke_ca zahteva premislek o njegovih idejah in implementaciji le-teh v sodobni družbi. Drama v Sloveniji ni bila še nikoli uprizorjena, tako da bo šlo za njeno prvo uprizoritev v našem prostoru, s tem pa bo hkrati obeležena tudi dvesto letnica Marxovega rojstva.

 

Politično dramo z naslovom Marx v Sohu je leta 1999 napisal ameriški zgodovinar in politični aktivist Howard Zinn, ki velja za enega velikanov ameriške kritične misli in ključno avtoriteto za številne generacije študentk_ov ter aktivistk_ov. Velja za eno njegovih zanimivejših in še posebej aktualnih del, kar se kaže tudi v pogostosti uprizarjanja drame po svetu.

 

Cena vstopnice: 6,00 eur.  Dijaki_nje, študentke_i, upokojenke_ci: 4,00 eur. Brezposelni: vstop prost! (s potrdilom)

Zaradi omejenega števila mest je potrebna rezervacija na infopeka@infopeka.org.

Prodaja vstopnic: MISC INFOPEKA, Ob železnici 16, vsak delovni dan od 12:00 do 17:00 ali uro pred predstavo pred Večnamensko dvorano Knjižnice Rotovž.

REŽIJA: Tina Podbevšek

DRAMATURŠKO SVETOVANJE: Nika Bezeljak

NASTOPAJOČE_I: Tomaž Podbevšek, Tamara Zaner, Anastazija Leščak, Izidor Gavez in Tina Podbevšek

OBLIKOVANJE LUČI: Anton Zvonko Španbauer

PREVOD, PRIREDBA, SCENARIJ: Matevž Hrženjak

PRODUKCIJA: Pekarna Magdalenske mreže Maribor.

SOORGANIZACIJA:  Narodni dom Maribor, Kulturno umetniško društvo Transformator, Zveza prijateljev mladine Maribor

Projekt sofinancira Mestna občina Maribor in Urad RS za mladino.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov