Intervencija: Katarzyna Pagowska »Prihodnost postaja svetlejša«

Vljudno vabljeni na otvoritev končnega projekta rezidentke programa Soba za goste / GuestRoomMaribor Katarzyne Pagowske «Prihodnost postaja svetlejša«, ki bo v ponedeljek, 19. 11. 2018, ob 19.00 v Galeriji K18.

 

Umetnico Katarzyno Pagowsko zanimajo pozicija umetnosti, status umetnika in razmere dela v kulturi v Mariboru. Tekom rezidence je odkrivala  različne statistične parametre in aktualne raziskave. Ker njeno bivanje v Mariboru sovpada z vrhuncem županskih volitev, je spremljala kandidate in njihove nastope na soočenjih.

 

Skozi zgoraj našteto je spoznala, da bi bil velik napredek za kulturo v mestu uresničevanje že sprejetih načrtov in reševanje že izpostavljenih problemov iz preteklosti. V svojem delu se je tako uprla na 26. točk KNVOSUK – Kolegija nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev v kulturi, ki so bile februarja letošnjega leta nalepljene na vrata Urada za kulturo in MOM ter opozarjajo na že sprejete odločitve MOM-a. V vpogled meščanom in v opomin bodočemu_i županu_ji na zavezanost k izvajanju LPK – Lokalnega programa za kulturo.

 

Praksa politike namreč kaže, da se pred volitvami veliko obljublja, goreče zagovarja plemenite cilje in izpostavlja osebna poslanstva kandidatov, nato pa nastopi volilni in nato povolilni molk. Na fasadi izpostavljenih 26. točk v vsakem primeru čaka svetla prihodnost, avtorica se poigrava s pomenom svetlosti, ki lahko označuje svetlo obdobje ali pa bledenje spomina in obljub. Tako bo v petek (pred volilnim molkom) postavila točke na fasado in jo z intervencijo v ponedeljek (dan rezultatov) otvorila.

 

Kurator: Simon Žlahtič

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov