Razstava: Aeron Bergman in Alejandra Salinas »Grenka prisotnost«

Vljudno vabljene_i na ogled razstave »Grenka prisotnost« rezidenčnih umetnikov programa GuestRoomMaribor, Aerona Bergmana in Alejandre Salinas. Razstavo si je moč ogledati vsak delavnik med 14:00 in 18:00, do 14. 12. 2018, v Galeriji K18, na Koroški ulici 18.

Razstava Grenka prisotnost Aerona Bergmana in Alejandre Salinas premišlja medsebojno prepletenost umetnosti in neoliberalizma. Naslov razstave izhaja iz serije grafik Katastrofe vojne (1810-1820) španskega slikarja Francisca Goye, ki je sestavljena iz 82 grafik in je nastala kot reakcija na Špansko vojno za osamosvojitev. V tej seriji je slikar prekinil ikonografsko tradicijo, ki je vedno predstavljala vojno skozi oči zmagovalca, in prikazal perspektivo tistih, ki so bili izpostavljeni grozodejstvom vojne. Goyina grafika naslovljena Amarga Presencia (Grenka prisotnost) prikazuje žensko, ki jo na tleh nadlegujeta dva vojaka. Razstava je prevzela naslov te grafike in poudarila neizogibno pozicijo ujetosti, s čimer namiguje na nemogočnost bega iz neoliberalizma v polju umetnosti, pa tudi v kateremkoli drugem polju.

Kot pišeta Aeron Bergman and Alejandra Salinas v svoji knjigi Telepathy: “Korporacijska kooperacija poudarja team-building skozi ustreznost, omejitve in slepo ambicijo znotraj opresivne, militantne hierarhije, ki aktivno deluje proti demokraciji. Korporacijska kooperacija je napredni individualizem popolnoma vklopljen v vojno strukturo, v kateri posamezniki nimajo več vrednosti in je skoraj vsak element zamenljiv, razen lastništva. (Bergman, Aeron and Salinas Alejandra (2018) Telepathy , INCA Press, P 61)

Aeron Bergman (Detroit, USA) in Alejandra Salinas (La Rioja, Spain) sta umetniški duo, ki je živel v Detroitu, Torontu, New Yorku, Londonu, Barceloni, Gothenburgu, Oslu, Seattlu, in trenutno v Portlandu, Oregon. Od leta 2011 Bergman in Salinas vodita in so-kurirata Inštitut za novo konotativno akcijo -INCA, galerijo, vodeno s strani umetnikov locirano v Detroitu, Seattlu in Portlandu. Od leta 2016 so-urednikujeta INCA press z Ireno Borić. Oba poučujeta na fakulteti na Pacific Northwest College of Art v Portlandu, Oregon. Bergman je izredni profesor in predstojnik Low-Residency MFA za vizualne študije, Salinas pa je docentka na Intermediji. Pred tem sta poučevala na Univerzi v Washingtonu, Bergman pa je bil profesor na Akademiji za likovno umetnost v Oslu na Norveškem.

 

Producent: Pekarna Magdalenske mreže v okviru programa SobaZaGosteMaribor / GuestRoomMaribor

Financerja: MOM in Urad RS za mladino.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov