K18: 24. Mednarodni festival računalniške umetnosti – MFRU + Razstava Kino in Maribor

V galeriji K18 si v tem tednu lahko ogledate 2 razstavi: Izbor filmov in videoposnetkov MFRU – Lynn Hershman Leeson (USA) in Shu Lea Cheang (USA) ter razstavo Kino in Maribor. Razstavi sta na ogled do petka, 19. 10. 2018, galerija je odprta vsak dan od 10.00 do 13.00 ter od 14.00 do 18.00.

24. mednarodni festival računalniške umetnosti – MFRU
Na letošnjem festivalu MFRU je kot del glavne teme »Ženski forum 2018« možno videti izbor filmov in video posnetkov mednarodno priznanih umetnic: ameriška legenda računalniške umetnosti, pionirka in ena od vodilnih figur drugega vala feminizma Lynn Hershman Leeson; tajvanska filmska ustvarjalka, mrežna in multimedijska umetnica Shu Lea Cheang; ter srbska eksperimentalna videastka, performerka, animatorka in digitalna vesoljska umetnica Nataša Teofilović.
V galeriji K18 si lahko ogledate dela Lynn Hershman Leeson (USA) in Shu Lea Cheang (USA).

Razstava Kino in Maribor
Marsikomu vzbujajo napisi zaprtih kinodvoran v mestu nostalgijo, ki pa ni zgolj to. Lahko bi rekli, da je mesto sočasno vstopilo v korak z izumom gibljivih slik. V manj kot v letu dni po projekciji bratov Lumière v Parizu 1895, je v Maribor priromal potujoči Edisonov kinematograf Ideal. V pivnici pivovarja Götza je podjetje Charlesa Crasséja prikazovalo kratke filme. Razstava tako govori o zgodovini kina, kot z njim povezani kulturi. Od začetkov, do prvih namenskih novogradenj – kinematografskih dvoran. Te doživijo razcvet po 2. svetovni vojni, v 70ih letih pa začnejo počasi ugašati. Zgodba kinodvoran se tako konča leta 2004 z odprtjem kompleksa več kinodvoran na Lentu. Prav tako osvetljuje kulturo povezano s kinom, od različnih festivalov, Kino kluba Maribor, Zavoda Udarnik in zgodb posameznih akterjev … Razstava Kino in Maribor nam tako govori o vpetosti kinematografske kulture v mesto, ob tem pa se kar samo ponuja vprašanje, ali ob vsej množici dogodkov ne bi ponovno potrebovali mestnega kina. Kurator razstave je Simon Žlahtič.

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov