Razprava ob 80. obletnici konca španske državljanske vojne

V sredo, 17. 10. 2018, vas ob 19. uri vabimo v MISC INFOPEKA na razpravo in ogled filma na temo 80. obletnice konca španske državljanske vojne (1936-1939), ki jo bomo obeležile_i naslednje leto. Udar zoper vlado španske republike, ki se je oblikovala spomladi 1936, je vodil v triletno vojno med republikanci, ki so podpirali vlado, in uporniškimi nacionalisti pod vodstvom generala Franca. Pri rušenju vlade, ki so jo podpirali liberalci, socialisti, komunisti, anarhisti ter katalonski in baskovski separatisti, so sodelovale tudi letalske sile nacističnega in fašističnega voditelja Adolfa Hitlerja in Benita Mussolinija. Španski državljanski vojni je sledila fašistična diktatura Francisca Franca. V vojni je umrlo več kot pol milijona ljudi.

V razpravi se bomo dotaknile_i razlogov za vojno in omenile_i dogodke, ki so vodile do nje, seznanile_i se bomo s konstruktivnim delom španskih anarhistk_ov in njihovimi izjemnimi izobraževalnimi ter kulturnimi dejavnostmi. Pogledale bomo, zakaj so slovenske_i in jugoslovanske_i prostovoljke_ci priskočile_i na pomoč republikancem in kasneje boj za socialistično revolucijo nadaljevale_i med II. svetovno vojno. Predstavile bomo tudi ključna umetniška in literarna dela, ki so nastala med špansko revolucijo in tik po njej ter pomagala ponesti glas o revoluciji in njenem pomenu široko po svetu. Nenazadnje se bomo seznanile_i s trenutnim političnim stanjem v Španiji s poudarkom na fašistični Francovi zapuščini.

Dogodek se bo odvil v angleškem jeziku.


Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov