StopTrik: Delavnica animacijskega novinarstva: Faktor ROKAP-P

V okviru MFF StopTrik vabimo na delavnico animacijskega novinarstva, ki jo bo vodil Vassilis Kroustallis, odgovorni urednik portala Zippy Frames. Kaj je potrebno, da prispevamo k nastanku festivalskega časopisa? Kako pristopiti k neodvisni animaciji, kakšna orodja imamo pri tem na voljo in kako ustrezno (ter pravočasno) ubesediti, kar smo si pravkar ogledali? Vassilis Kroustallis, odgovorni urednik spletnega portala za evropsko in neodvisno animacijo Zippy Frames, bo vodil udeležence delavnice festivala StopTrik skozi vsa ta vprašanja.

Animacijsko novinarstvo si zasluži več kot zgolj všečke in komentarje na družbenih omrežjih, anekdote ali natančno pripravljene poslovne izjave za javnost. Faktor ROKAP-P je tukaj, da vam pomaga, v vrstnem redu relevantnosti: Raziskuj, Opisuj, Kontekstualiziraj, Analiziraj, Predstavi – Pravočasno. To bo naše orodje, ki ga bomo vložili v priljubljene oblike novinarstva (poročilo, kritika, intervju, reportaža), ki se uporabljajo v svetu neodvisne animacije, z njimi pa se bomo seznanili v obliki predavanja in osebnega usmerjanja pri individualnih nalogah.

Predhodno znanje o animaciji ni potrebno (je pa seveda dobrodošlo). Od udeležencev StopTrik delavnice se pričakuje navzočnost, pozornost, energija in navdušenje, veščine upravljanja s časom, predvsem pa želja po uprizarjanju v pisani besedi tega, kar se bo odvijalo pred vašimi očmi in ušesi − tj. festivala animacije. Prijave sprejemamo do 3. 10. 2018.

Kontakt: stoptrikfestival@gmail.com

 

 

 

 

 

Urnik (5 ur dnevno):

  1. oktober (Prvi dan): Raziskovanje vaše poti / Uvodni sestanek − Začrtanje ključnih točk − Individualne naloge Skupinski sestanek
  2. oktober (Drugi dan): Prvi osnutek / Pregled vaših besedil Individualno posvetovanje − Skupinski sestanek
  3. oktober (Tretji dan): Drugi in končni osnutek / Organizacija ter izboljšave vaših nalog Individualno posvetovanje − Skupinski sestanek
  4. oktober (Četrti dan): Objava vaših prispevkov / Oblikovanje in tisk Skupinski sestanek − Sodelovanje s festivalsko ekipo

 

Srečanja bodo potekala 11:00-16:00. Sestavljena bodo iz skupinskih sestankov, individualnih posvetovanj ter izvedbe individualnih nalog [kritike, intervjuji, reportaže etc.], ki jih bodo udeleženci pripravili samostojno. Končne osnutke je potrebno pripraviti do konca tretjega dne. Udeleženci bodo o morebitnih spremembah pravočasno obveščeni.

Vassilis Kroustallis je grški učenjak ter strokovnjak za filme in animacijo. Študiral je antične študije, filozofijo (Grčija, VB) in filmsko novinarstvo (Univerza Glasgow). Od leta 2011 je odgovorni urednik mednarodnega portala za animacijo Zippy Frames (www.zippyframes.com). Z bralstvom iz več kot skupno 129 držav je Zippy Frames eden od maloštevilnih virov, ki po vsem svetu promovira izključno evropsko ter neodvisno animacijo. Gostoval je na pomembnejših festivalih animacije, dejaven je bil kot član žirije (Animafest Zagreb, Animanima Srbija, Fest Anča Slovaška, Anibar Kosovo), prav tako pa je kuriral grške in mednarodne programe animacije. Med januarjem 2017 in junijem 2018 je bil prvi grški ambasador na podelitvi nagrad ”European Animation Awards – Emile” ter je deloval kot umetniški direktor (2011-2017) Festivala animacije na Krfu Be there!. Leta 2016 je prejel nagrado Norman McLaren – Evelyn Lambart (Društvo za animacijske študije) za najboljši strokovni članek o animaciji, z naslovom Valček z Bashirjem (objavljen v Jewish Film and New Media).

Njegovi članki o filmu in animaciji so bili objavljeni v akademskih revijah in knjigah, trenutno pa opravlja doktorski študij (Jonska univerza, Grčija) na temo sodobne evropske celovečerne animacije. Je član volilnega odbora Annie Awards (organizira ASIFA-Hollywood). Leta 2016 je ustanovil lastno produkcijsko hišo, Scheriaa Productions. Kratki film The Sea Tranced Isle (rež. Effie Pappa) je delo njegove trenutne produkcije.

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov