Razstava “One shows oneself, one shows up, but to the Other”

V okviru programa Soba za goste / GuestRoomMaribor vljudno vabljeni na zaključni dogodek rezidenčnega obiska libanonskih umetnic_kov! Razstavo, na kateri se bodo predstavili Giorgio Bassil, Melissa Ghazale, Carla Habib, Firas El Hallak in Mirella Salame, bomo otvorili v petek, 10. 8. 2018, v treh galerijah na Koroški cesti. Ob 19. uri pričnemo v Galeriji K18, nadaljujemo v galeriji Epeka, Centralni postaji, nakar si ogledamo intervencijo v prostore Youth hostla UNI in ob 21. uri zaključimo s koncertom zasedbe Kukushai v Vetrinjskem dvoru. Razstava bo v Galeriji K18, Galeriji EPEKA in Youth hostlu UNI na ogled vsak delavnik med 14. in 18. uro, do 3. 9. 2018, ogled del v izložbi Centralne postaje pa je možen ves čas.

ONE SHOWS ONESELF, ONE SHOWS UP, BUT TO THE OTHER / POKAŽE SE, JE VIDEN, VENDAR DRUGEMU

Giorgia Bassila, Melisso Ghazale, Carlo Habib, Firasa El Hallaka in Mirello Salame povezuje študij na USEK (Holy Spirit University of Kaslik) in/ali na ALBA (Libanonski Akademiji finih umetnosti) v Beirutu pod mentorstvom Mihe Vipotnika – priznanega slovenskega video umetnika, ki v Libanonu poučuje že vrsto let. Njihovo sodelovanje se je po končanem študiju nadaljevalo preko projektov “In Medias Res” in “Vertical Collisions”, ter v okviru rezidenčnega programa Soba za goste in projekta “Two good listeners make a piece with silence”. Slovensko – libanonsko sodelovanje se odvija že drugo leto zapored in umetnike mlajše generacije postavlja v negotovo situacijo ustvarjanja skupne razstave, kar pomeni, da so izpostavljeni novemu okolju in kontekstom delovanja, hkrati pa nenehnemu dialogu in preizpraševanju lastnega umetniškega ustvarjanja.
Razstava “One shows oneself, one shows up, but to the Other” se ukvarja s percepcijo in reprezentacijo sebstva v sodobnem času ter obenem opazuje različne načine konstruiranja identitete v prepletu materialne in digitalno posredovane stvarnosti.

 

 

 

 

 

 

 

Mellisa Ghazale je iz digitalne zgodovine lastnega trdega diska izbrala številne relativno razumljive prizore, ki hkrati dokumentirajo njeno osebno zgodovino. S posneto dokumentacijo in arhiviranjem se ukvarja tudi Firas El Hallak, ki skozi dostopna tehnološka orodja manipulira s časom in lokacijo. V okviru razstave se skozi svoje delo bolj neposredno navezuje na prostorsko instalacijo Carle Habib in intervencije v javni prostor Mirelle Salame, ter poudarja preplet materialne in virtualne stvarnosti. Carla Habib ustvarja mrežo, ki se začne z delno apropriacijo fragmentov prejšnje razstave in nadaljuje skozi uprizarjanje osebnih izkušenj posameznih so-rezidentk_ov. Vprašanje pripadnosti je rdeča nit v ozadju vseh del in medtem ko ga ene_i umetnice_ki zastavljajo kot vprašanje materialne in virtualne stvarnosti, Mirella Salame pripadnost dojema kot odnos med človekom in naravo. Skozi izvajanje anonimnih akcij v nakupovalnih prostorih, instalacijo ter performans kritizira konzumeristično kulturo, ki vedno bolj prekinja odnos med človekom in naravo. Giorgio Bassil izhaja iz lastne izkušnje z zdravili in v svojem delu zastavlja vprašanja o duševnem zdravju posameznika na način, da z barvo izpostavi dele navodil za uporabo zdravil in jih hudomušno ponuja kot asociacije za nove, drugačne zgodbe o zdravljenju.

Lokacije in spored:
Galerija K18, Koroška 18, 19: 00, odprtje razstave
Galerija EPEKA, Koroška 8, 19: 30, odprtje razstave
Centralna Postaja, Koroška 5, 20:00, performans Mirelle Salame
Youth hostel UNI, Volkmerjev prehod 4, 20:30, intervencija (Melissa Ghazale)
Wetrinsky, Vetrinjska 30, 21:00, koncert Kukushai (Eva Poženel – vokal, Rok Zalokar – klavir, Dejan Hudoklin – bas, Jože Cesar – bobni)

Producent: Pekarna Magdalenske mreže v okviru programa Soba za goste / GuestRoomMaribor

Koproducenta: USEK – Holy Spirit University of Kaslik in PERON z.o.o., so.p.

Financerja: MOM in URSM

Donatorja: Asist d.o.o. in GLOBRENT nepremičnine d.o.o.

Partnerji: Galerija EPEKA, Centralna Postaja, Terme Maribor, Youth hostel UNI

 

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov